ROY ROBERTS - STRANGE LOVE

De zeventigjare Roy Roberts is iemand die zowel mag rekenen op de belangstelling van zowel blues als van soulfans, en dit al gedurende vele jaren. Ikzelf kocht zowat vijftien jaar geleden zijn cd "Deeper Shade Of Blue", net omdat ik als bluesfan ondermeer via hem van soul was beginnen houden, en meer bepaald de soul-blues mengvorm die hij zo goed wist te brengen. Ondertussen was ik de man wat uit het oog verloren, maar nu we deze cd bij Rootstime toegestuurd kregen, bleek bij het bezoeken van zijn site dat Roy in die periode ondertussen meerdere nieuwe releases had uitgebracht, want dit is zijn tiende cd als we ons niet vergissen, de verzamelaars niet meegeteld. Vooral die eerste cd's zijn vooral gevuld met Memphis-soul, sterk geinspireerd door de Stax sound.

Roy Roberts begon in de jaren zestig als gitarist bij soulgrootheden als William Bell, Eddie Floyd, Stevie Wonder, Solomon Burke en Otis Redding. Nadien combineerde hij zijn gitaarspel met zijn prachtig warme soulstem en ontwikkelde een eigen stijl. Tjdens de periode dat disco alles in zijn greep had, was hij wat ontgoocheld in de soulmuziek die toen gemaakt werd en begon hij zelfs een tijdje country te brengen. Toen hij begin jaren tachtig de succesvolle jonge Robert Cray hoorde wist hij diens muziek sterk aanleunde bij wat hij altijd gedaan had, en dit was een enorme stimulans om terug meer naar dat soort soul-blues terug te keren.

"Strange Love" is dan ook een cd die inderdaad regelmatig herinnert aan Cray's muziek, maar vergeet vooral niet wie er eerst was met die sound! In een nummer als de titelsong "Strange Love", "We Still Together", en ook wel het daarop volgende "The NextTime" is de gelijkenis zelfs zo frappant dat 't even lijkt of je naar nieuw werk van deze laatste luistert. The Mofo Horns, drie uitstekende blazers geven het geheel bovendien die herkenbare Memphis sound. Op andere momenten, bijvoorbeeld in "The Next Time" van Bobby "Blue" Bland, weet hij ook diens typische sfeer neer te zetten, compleet met het zo eigen jazzy gitaargeluid van diens gitarist Wayne Bennett.

Het mag duidelijk zijn dat "Strange Love" een pracht van een bluesplaat is geworden met een zeer hoog soulgehalte, en dit zou eindelijk de plaat moeten worden die Roy Roberts de bekenheid bezorgt die hij al jaren dubbel en dwars verdient.

(RON)

Artiest info
Website  
   

CD Baby

Label: Ocean Beach Records

video