STUDEBAKER JOHN - OLD SCHOOL ROCKIN'

John Grimaldi, geboren in Chicago, is bij onze bluesliefhebbers beter bekend onder zijn podiumnaam "Studebaker" genoemd naar de eerste wagen die hij ooit bezat, een Studebaker Hawk, vandaar ook de naam van zijn vroegere band :The Hawks. Hij maakt al jaren stevige rockende Chicago blues, met zijn slidegitaar in de hoofdrol. Muziek die vooral geïnspireerd is door zijn voorbeelden die hij als jonge kerel in Maxwell Street aan 't werk zag, en dan vooral Elmore James, J.B Hutto, die ook een band met dezelfde naam leidde, en zijn allergrootste voorbeeld natuurlijk: Hound Dog Taylor.

Zijn vorige cd, die nog niet zolang voor deze verscheen was een echt tribute aan die pioniers en heet dan ook toepasselijk Studebaker John's Maxwell Street Kings. Op "Old Shool Rockin" klinkt Grimaldi weer net zoals we hem al jaren kennen. Oorspronkelijk was John een harmonicaspeler, een instrument dat hij nu nog regelmatig hanteert, maar op de eerste plaats is hij natuurlijk gitarist en zanger. Al vlug nadat hij bekendheid begon te krigen in Chicago werd hij een gezocht sessiemuzikant. Het was zelfs zo, dat toen enkele Britse bluesmuzikanten van de Yardbirds en Pretty Things naar Chicago verhuisden om er cd's op te nemen en op te treden, ze beroep deden op hem als gitarist. Bij een geplande Yardbirds reunie werd hij zelfs gevraagd om vast groepslid te worden, maar omdat hij niet eindeloos nummers van anderen wou spelen, maar wel zijn eigen ding wou doen, weigerde hij.

Een wijs besluit, want hij heeft ondertussen een eigen, herkenbare sound. Zijn ruige stem en manier van zingen, samen met die "old school rockin' " roadhouse gitaarstijl blijkt een prima combinatie, die het nu al jaren uitstekend doet.

Veertien eigen gepende nummers boordevol drive ook op deze in Canada opgenomen cd dus. Hij verscheen ditmaal op 't bekende en tevens momenteel langst bestaande originele Chicago blueslabel Delmark, de cirkel is dus rond. Het begint al dadelijk ijzersterk met "Rockin That Boogie", waarin hij de titel meer dan waar maakt. Zijn slide jankt en kreunt als een gepijnigde hond, en al vlug lopen de koude rillingen over je rug tijdens het beluisteren ervan. Wat langzamer, maar met evenveel vuur, volgt daarna "Disease Calles Love". Zo gaat 't tot 't eind verder... soms even wat gas terugnemen, maar de passie en het vuur, zowel in zijn stem als in zijn gitaar blijft aanhouden. Het nummer wat er het meest uitspringt is wat ons betreft "On The Down Low" en wel vanwege die speciale, steeds terugkerende slide-riff, die in je geheugen gaat kruipen. Dat John Grimaldi ook als bluesharpspeler zijn mannetje kan staan, blijkt dan weer uit het afsluitende "Tumblin' Down The Road", ook weer zo'n prima nummer.

We kunnen jullie daarom ook maar één ding aanraden: Get yourself some of these raw, down and dirty, "Old School Rockin" blues !

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Delmark Records
Distr.: Music & Words

video