SCREEN DOOR PORCH – THE FATE & THE FRUIT

Net geen twee jaar geleden kregen we hier ‘Screen Door Porch’, het gelijknamige debuut van de band, onder onze neus geschoven. Wie over een uitzonderlijk fotografisch geheugen beschikt kan zich misschien nog wel herinneren wat we over dit duo schreven. Ik durf echter te gokken dat het merendeel van de lezers, mezelf incluis, niet kunnen terugvallen op zulke kwaliteiten. Vandaar dat we met alle plezier even terugblikken naar wat we toen wisten te melden over Screen Door Porch.

Destijds waren we danig onder de indruk over wat Seadar Rose en Aaron Davis op hun eerste plaat als duo lieten horen. Op zich was het lang niet hun eerste werk, aangezien ze beiden al meer dan één cd op hun naam hadden staan toen het debuut van Screen Door Porch uitkwam. Opmerkelijk was wel de vorm van alternatieve folk en americana die ze lieten horen op ‘Screen Door Porch’. Het uitgebreide instrumentarium en de voorrang die ze gaven aan de groove zorgen voor een vorm van rootsmuziek waarin vooral de sfeer primeerde. Een eclectische mix van stijlen en invloeden werd slim tot een solide geheel gemixt.

Nu, twee jaar na datum dus, is het duo er met een nieuwe plaat. ‘The Fate & The Fruit’ gaat verder waar ‘Screen Door Porch’ ophield. Ook nu weer bedienen Rose en Davis zich van een uitgebreide collectie rootsinstrumenten en opnieuw is het opvallend hoe goed ze die instrumenten beheersen. Toegegeven, ze krijgen hulp van een paar uitzonderlijk goede muzikanten. Zo hebben ze bijvoorbeeld beroep gedaan Britton Beisenhertz en Kyle Clayton voor de basspartijen en komen Clint Simmons en Jeff Bryant ook af en toe piepen, respectievelijk als drummer en toetsenist. Ook al komen de verschillende bijdragen van de heren de songs ontegensprekelijk alleen maar ten goede, het is de tandem Rose-Davis die de nummers draagt.

‘The Fate & The Fruit’ roept, nog meer dan zijn voorganger, de sfeer op van de streek waar de band vandaan komt. Jackson Hole in Wyoming is de uitvalsbasis van Screen Door Porch en het te verwachten wijdse uitzicht, de haast dramatische omgeving en het oorspronkelijk, typische karakter dat je bijna alleen nog maar in die contreien kan aantreffen worden perfect van klanken voorzien door het duo. Het tweetal is opnieuw naar Austin, Texas getrokken om de plaat op te nemen. Gezien de vorige cd daar onder de meest aangename omstandigheden werd ingeblikt, is dit haast vanzelfsprekend te noemen.

U hoort het, opnieuw zal u ons geen slecht woord horen zeggen over dit rootsduo. Eerlijkheid gebiedt het om te stellen dat we de indruk hebben dat ‘The Fate And The Fruit’ een soort van inlooptijd nodig heeft. Daar waar de songs van ‘Screen Door Porch’ iets toegankelijker waren, wordt er op de nieuwe cd net iets meer verwacht van de luisteraar. Een song als ‘Wrinkled Neck Mule’ is een fijn nummer, maar vraagt toch meer moeite. ‘The Fate And The Fruit’ laat in ieder geval een band horen die gegroeid is. Het is fijn om te horen dat Rose en Davis het zichzelf niet te makkelijk hebben gemaakt en nadrukkelijk hebben gekozen om hun songschrijverij naar een hoger niveau te tillen. Onze review van twee jaar geleden besloten we met de stelling dat het verhaal van Screen Door Porch nog lang niet uit was. Laat het duidelijk zijn dat we gelijk hebben gekregen.

(Preach)

Artiest info
Website  
 

Label: Harper Rose Music / Yella Dog Records
Info: Pete Knapp & Company