BIG JAMES & THE CHICAGO PLAYBOYS - THE BIG PAYBACK

Hoewel ze zich zelf een bluesband noemen en ook gevestigd zijn op het Blind Pig blueslabel, zouden wij Big James en zijn Chicago Playboys zeker ook een funk en r&b formatie willen noemen. Okee, je hoort regelmatig wat bluesy gitaarwerk in de nummers, maar hun basis is soul en meer bepaald funk. Dit is muziek zoals we die 't best kennen van bijvoorbeeld Maceo Parker en James Brown begeleidingsband the J.B's in de jaren zestig en zeventig.

Dit wordt vooral duidelijk in de titeltrack, wat trouwens een cover is van een James Brown compositie. Het dichtst dat ze bij echte blues in de buurt komen is in het daaropvolgende nummer "Coldest Man I Ever Knew" een eigen compositie van Big James Montgomery zelf. Als even later de bekende Magic Sam song "All Your Love" gecoverd wordt, gebeurt dat niet op een te verwachten bluesy wijze, maar opnieuw meer in de soul en r&b richting. Geen zachte, emotievolle vocalen dus, maar Big James die zijn ruige stem bijna gebruikt als een extra instrument als aanvulling van de blazerssectie waarvan hij zelf ook deel uitmaakt, want naast zanger is hij ook trombonespeler.

"Jody's Got Your Girl And Gone", een hit van Johnny Taylor begin jaren zeventig is verbouwd tot pure funk in de stijl van Parliament. De cover van funkvader én leider van datzelfde Parliament, George Clinton's "I'll Stay" is daarentegen weer eerder bluesy, natuurlijk omdat het een echt langzame song is. Wat een prachtig opgebouwde gitaarsolo van Mike Wheeler trouwens in dit nummer!

Het geheel werd live opgenomen in de Parijse "Lionel Hampton Jazz Club" van het Meridien Hotel voor een overenthousiast publiek. Natuurlijk zijn dat de meest ideale omstandigheden voor dit soort platen, want die "stomende" sfeer is opperbest om het echte soulgevoel over te brengen. Het concert sluit af met twee sterke nummers: opnieuw een eigen compositie van James Montgomery “Low Down Dirty Blues”, een prachtige sfeervolle soultrack, een beetje in de stijl van Bobby Bland, met een sterke Hammond solo van organist Joe “Goldie” Blocker. Daarna volgt nog een instrumentale versie van Deep Purple's "Smoke On The Water", waar de blazers 't allerbeste van zich geven. The Big Payback is een plaat geworden die zowel de rustige luisteraars als de fuifbeesten en dansers onder ons zal kunnen bekoren, want het beste van twee werelden is erop terug te vinden.

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Blind Pig Records
Distr.: Parsifal (B) Music & Words (NL)

video