AUBURN – INDIAN SUMMER

Zangeres en songschrijfster Liz Lenten richtte Auburn op in de zomer van 1999. Het eerste optreden van de band ging gepaard met het lanceringsfeest van Scarlet Records. Plaats van het gebeuren was de tot de nok gevulde Madame JoJo’s in de Londense wijk Soho. ‘Sweet Sebastian’, de eerste EP van de band, kreeg best wel wat airplay en de, weliswaar beperkte’ release was op een tweetal weken uitverkocht. Voor een tweede opname werd producer Tim Pettit (van o.a. Travis en Carlene Carter) onder de arm genomen. Ook ‘For Life’ werd goed ontvangen. In 2003 kwam dan eindelijk een debuutplaat uit. ‘Dreams’ zorgde ervoor dat Auburn het voorprogramma mocht verzorgen op een Europese tournee van Sophie Ellis Bextor. En toen werd het min of meer stil rond de band.

Na een jarenlange afwezigheid is Auburn er terug. De reden dat het zo lang heeft geduurd blijkt vooral te wijten aan het feit dat Lenten destijds voor haar gezin heeft gekozen. In de periode na het eerste succes begon haar zoontje naar school te gaan en ze kon niet leven met het idee dat ze steeds maar weer van huis zou zijn door het lange toeren. Ze verlegde haar werkterrein naar ander muzikaal werk, zoals lesgeven en het componeren voor koren. Nu het zoontje in kwestie ouder is, heeft ze het gevoel dat ze de draad terug kan oppikken en dat doet ze met een nieuwe plaat, ‘Indian Summer’.

Auburn wordt omschreven als ‘een band die liedjes vanuit het hart’ brengt. Het semi-akoestisch ensemble werkt inderdaad wel met dromerige en uiterst sfeervolle melodieën, maar verlies toch zeker hun scherp kantje niet uit het oog. ‘Indian Summer’ is een mengeling van zowel uptempo als ietwat tragere popmuziek. Daarnaast kan je niet heen om de invloeden uit het country- en blueswereldje.

Als je er de invloeden van zangeres Liz Lenten op naslaat weet je haast meteen uit welk vaatje de band tapt. Zelf noemt ze onder andere Bonnie Raitt, Billie Holiday, Ricki Lee Jones, Amy Winehouse, Kate Bush en Janis Joplin als grote voorbeelden. In haar songs verliest ze zich echter niet alleen maar in nazingen. Haar eigen stem heeft meer dan genoeg pit om duidelijk te stellen dat het om Liz Lenten gaat, en niet om één of andere rootskloon. Ook inhoudelijk zijn de nummers op ‘Indian Summer’ ontegensprekelijk met haar verbonden. De rode draad doorheen de songs is het verhaal van haar liefde en leven. De plaat gaat over het feit dat ze misschien wel ouder is geworden, maar ook wijzer.

Auburn bestaat niet enkel uit Liz Lenten. Eerst en vooral is er Max Gilkes. De man schreef niet alleen mee aan de plaat, hij neemt ook alle gitaar- en pianopartijen voor zijn rekening. Daarbovenop is hij ook nog eens producer van dienst. Er staan tevens een paar opvallende namen in zijn biografie. Gilkes leverde namelijk hand- en spandiensten aan bekende namen als Lily Allen en Manu Chao. Aangevuld met Jevon Beaumont op bas, Pat Garvey als percussionist en Rob Lewis op cello wordt Auburn een band die erin slaagt om sfeervolle, semi-akoestische muziek te maken die op geen enkel moment verveelt. Met ‘Indian Summer’ is het duidelijk dat Auburn helemaal terug is van weggeweest. (Releasedate: 7 mei)

(Preach)

Artiest info
Website  
 

Label: Scarlet Records