DEREK – DE BANNELING

Een man zoals Derek die al meer dan twintig jaar bij de crème van de Belgische artiesten hoort heeft geen voorstelling meer nodig. Voor hen bij wie de naam van deze Gentenaar geen belletje doet rinkelen, kennen hun Vlaamse klassiekers niet, maar het is nooit te laat. Met “De Banneling” stelt hij ons vandaag zijn nieuwste plaat voor, en wat voor één. Je wordt gewoon stil van de emoties die dit in het Nederlands gezongen album doet opwellen, geschreven als muzikale poëzie,  gekleurd uit de boeiende levenservaring  van een man, die open en eerlijk met een lach en een traan verhaalt over zijn liefdes, zijn zwaktes en zijn kijk op het leven. De teksten zijn om in te kaderen en te lezen en te herlezen, vol wijsheden en ervaringenvan een levensgenieter met een gevoelige ziel, waar iedereen met veel genot zijn oor zal bij te luisteren leggen. Muzikaal wordt alles ingekleurd in een sfeervol jazzy en bluesy kader en omringt hij zich met zielsverwante vrienden en vriendinnen. Kortom, “ De Banneling ” maakt van ons een banneling van de huiskamer, gekluisterd aan de stereoketen.

Wie Derek zegt, zegt Derek & The Dirt, Derek & Vis, Derek & Maria, Derek solo en dan spreken we nog niet over de ontelbare nevenprojecten die deze duizendpoot opluistert. Van vitrine concerten tot zijn Place Musette op de Gentse Feesten, het Boon Apétit initiatief ter ere van honderd jaar Louis Paul Boon en niet te vergeten zijn schitterende Dylan tribute met boezemvrienden Bruno Deneckere en Nils De Caster aan zijn zijde, het past Derek allemaal als een handschoen. Net als zijn stem en zijn gitaar is ook taal voor hem een heilig goed, dat hij meesterlijk bespeelt.

Voor de muzikale begeleiding liet Derek zich omarmen door zijn vrienden van het eerste uur, gitarist Pim De Wolf en toetsenist Yves Meersschaert, aangevuld door Mario Vernandel op contrabas en op de eerste rij de nieuwe jazzgetrouwen Hans Van Oost op elektrische gitaar, de drumroffels van Luc Vanden Bosch en saxofonist John Snauwerig. Bovendien komt één van Vlaanderens knapste en meest doorleefd stemmen duo, Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels, tal van nummers nog meer bezieling inademen.

De jazzmuzikanten geven aan dit album een nog warmere en uiterst romantische toets. Dit overvalt je al dadelijk bij de tedere opener “Ik wil nog wel met jou”, dat met zijn schuifelende snaredrum , een zwevende Hammond, een warme jazzgitaar en contrabas en de fluisterend schurende stem van Derek, tegelijkertijd smekend en berouwvol klinkt.  Ook het ironisch verhalende walsje “Eenzaam in jou”, waar Derek smalend uithaalt naar de ijzig koude, harteloze  "pronkstukken" in onze maatschappij, krijgt met de subtiele jazzy inslag, net het juiste instrumentaal accent, zodat de nadruk mooi blijft liggen op de tekst en de stemmen van Derek en het koortje Vandenhoudt - Michiels.

Verleiding en liefde maken deel uit van iedereen die al eens een stapje in de wereld durft te zetten en Derek vertaalt dit met een passend seductieve tangomaat in  Het "Loverkoor", waar hij vecht vanuit zijn bed om aan de verleiding van het bruisende nachtleven van zijn stad te weerstaan. Ook het titelnummer "De banneling", expatriado, overvalt je met een Spaanse ritme, met een door Derek gestrumde Spaanse gitaar en plechtig toetsenspel.

Derek is een man die niets te verbergen heeft op dit album, hoewel hijzelf in het bluesy en funky  "Tot jouw in memoriam" verklaart "Je binnenste vertolken is zaaien op een mijnenveld". Voor een door het leven gerijpt man, met een levensmoto zoals hij in Dag aan dag" aanhaalt, is dit onbelangrijk. In dit plechtig heupwiegend  lijflied geeft hij ons de beste levensles:" 'k leef vandaag, misschien morgen, gedragen door liefde en vriendschap" en vooral de mooie woorden "Ik met jou en jij met mij" blijven aan je ziel kleven. Zelfkennis en de echt waardevolle dingen apprecieren komen met de jaren en toveren regelmatig een glimlach op je mond zoals in het op een dartel pianodeuntje en de schitterende sologitaar van Pim De Wolf drijvende "Je leeft", waar hij toegeeft "Ik ben een bommetje en maak wel eens een ommetje", maar hier mijmerend aantoevoegt "Je leeft maar een keer". Die strijd tussen liefde, trouw en avontuur speelt iedere man parten, maar toch zijn het ook voor Derek de kleine dingetjes die het belangrijkste zijn. Hij mist de burengezelligheid van vroeger en maakt zich in "Waar gaan ze" zorgen over de zich in de @-kultuur wentelende jeugd. In "Ik kan niet slapen zonder jou" woelt hij dan weer rusteloos tussen de koude lakens op jazzy saxofoonnoten en een treurende piano, smekend om de warmte van een slaapwel kus. Dit knusse gevoel van tederheid en affectie doet hem vrezen voor een ondraaglijke eenzaamheid in een hartverscheurende afsluiter " Als jij er niet meer bent", die zich wentelt in romantische gitaren en verliefde orgeltjes en een bijna hopeloos klinkende Derek.


Eigenlijk geraken van we niet uitgepraat over  Derek's nieuwkomer " De Banneling". Het is een schitterende blik en terugblik in het zielsleven van één van Vlaanderens grootste songwriters,  die gepolijst door de jaren zijn eigen ik gevonden heeft. De jeugdige trek rond zijn lippen die de foto een jonge Derek op de frontcover siert, is echter geen greintje veranderd.  Ga dit kijken en horen en laat je moeiteloos overtuigen.


Yvo Zels

20 april, Derek in duo met Bruno Deneckere, Duet, Sint Amandsberg:  try out cd De Banneling
3 mei , Derek & band, The Village Club, Brussel (12 uur)
19 mei, Derek & band, CC De Brouwerij, Eke 
16 juli, Derek & band, Groot Podium Sint Jacobs: première cd voorstelling De Banneling
Verdere concerten DerekArtiest info
Website