HARVEST BREED – EVERYTHING CHANGES

Een tijdje geleden kregen we een teaser te zien voor ‘Everything Changes’ van Harvest Breed. De getekende clip was buitengewoon mooi en deed vermoeden dat we met een uitzonderlijk fijn schijfje te maken zouden krijgen. Nu de plaat er al aardig wat draaibeurten heeft opzitten , kunnen we dit vermoeden alleen maar bevestigen. ‘Everything Changes’ is een wondermooie productie.

Maar hoe komt een band uit een klein stadje in de buurt van Quebec er toe om op te nemen met Grammy-winnaar Mark Lawson, die ook bij Arcade Fire achter de knoppen zat? En hoe zijn ze er in godsnaam in geslaagd om bijdragen te versieren van leden van Tragically Hip, Barenaked Ladies en Blue Rodeo? Simpel, ze schrijven verdomd sterke songs! En ze spelen die avond na avond met heel hun hart.

Harvest Breed probeert de leemte tussen de warme, iconische platen uit de jaren zeventig en de immer durende zoektocht naar lyrische perfectie op te vullen door te refereren naar een tijd waarin albums meer waren dan een speellijst van mp3’s op een computer, waarin muziek massa’s kon ontroeren, harten breken en zelfs de wereld veranderen.

De aanzet van de titelsong is haast episch te noemen. Daar waar opener ‘Don’t Give Up On Me’ nog heel ingetogen klinkt en vooral sfeer schept, is de song ‘Everything Changes’ een song die uiterst hoge ogen zou kunnen gooien op een radiozender als Studio Brussel. Toegegeven, niet elk nummer op deze plaat is even makkelijke verteerbaar. Tegelijkertijd kan je niet ontkennen dat er op ‘Everything Changes’ een paar songs staan die ontegensprekelijk hitpotentieel hebben. De zes muzikanten van Harvest Breed bedienen zich van een heel uitgebreid instrumentarium om hun auditief wereldje te creëren. Zowel een zingende zaag als een pedal steel passeren de revue. Ook melodica, banjo en mandoline zijn van de partij. Minder voor de hand liggend zijn dan weer de flarden sequencing die drummer Simon Bergeron mee de wereld instuurt. Meest opvallende rol is evenwel gereserveerd voor zanger Charles-Antoine Gosselin. ’s Mans stem klinkt heel breekbaar en met momenten lijkt ze ook te barsten. Toch balanceert hij als een behendige evenwichtskunstenaar op de grens tussen het buigen of breken, wat van zijn stem één van de belangrijkste instrumenten op deze plaat maakt.

‘Everything Changes’, live opgenomen gedurende vier dagen bij Lawson thuis, roept de sfeer op van klassieke albums van grote voorbeelden als The Grateful Dead, Townes Van Zandt, The Band, Neil Young en The Flying Burrito Brothers. De plaat klinkt bevreemdend en vertrouwd tegelijkertijd, haast alsof je een vriend die je lang niet meer hebt gezien tegenkomt in een vreemde stad.

De band bracht eerder al andere materiaal uit, al was dat onder de naam Jake And The Leprechauns. Ze hebben nooit willen spreken van een break, maar eerder van een heruitvinding, een soort van nieuwe start. Hier en daar zijn er onvermijdelijke verwijzingen naar ouder materiaal van Jake And The Leprechauns, maar over het algemeen kan je gerust stellen dat Harvest Breed een paar stappen verder gaat. In die zin kunnen we natuurlijk niet van een debuutalbum spreken. Op zich maakt dat niet uit. Het mag duidelijk zijn dat ‘Everything Changes’ een plaat is die geschreven is door een band die op een (voorlopig) creatief hoogtepunt zit.

(Preach)


10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
HARVEST BREED
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Landlocked Records