BIG PETE PEARSON & THE GAMBLERS - CHOOSE

Big Pete Pearson werd geboren in 1936 in Jamaica maar verhuisde als jongeling met zijn ouders naar Texas, in de Saint-John's Baptist geloofsgemeenschap net buiten Austin. Zijn grootouders - zijn grootvader was prediker en zijn grootmoeder zendeling - voedden hem op in de schaduw van de kerk. Daar ontstond ook de liefde voor muziek. Pete volgde pianolessen, maar ontdekte later de gitaar en bas. "Mijn oma leerde me hoe ik mijn stem moest gebruiken," vertelt Pete. Ze leerde me: "Als je een hoge noot zingt, moet je ze loslaten…". Onder de naam L.P. Pearson begon hij zijn muzikale loopbaan in de juke joints van Austin’s 'East Side'. Als bassist begeleidde hij de Texaanse legendes als Blues Boy Hubbard en T.D.Bell. En hij hielp zijn jongere neef W.C.Clarke bij zijn eerste stappen in de muziekbusiness. Jaren later verhuisde hij naar Phoenix waar hij optrad in het locale circuit, maar het duurde niet lang of hij regeerde aldaar de bluesscène. Doorheen de jaren werkte Big Pete met muzieklegenden als Ray Charles, B.B. King, Muddy Waters, John Lee Hooker, Tina and Ike Turner, Big Joe Turner, Etta James, The Neville Brothers, Koko Taylor, Gate Mouth Brown, Johnny Ace, T.D. Bell, Big Mama Thornton, T-Bone Walker, Screamin' J. Hawkins, Pinetop Perkins, Joey DeFrancesco, Buddy Guy, Janiva Magness, Erbbie Bowser, Blues Boy Hubbard, Candye Kane en een eindeloze rij anderen. Zijn fysieke verschijning en overweldigende sterke stem zijn opvallend. Hij is steeds een vaderfiguur geweest voor de talrijke bluesmannen en vrouwen die zich als bandlid met hem op het podium waagden. Niettegenstaande hij een lokale legende is die in 1995 nog werd bijgezet in de Arizona Blues Hall of Fame, is Big Pete's grandeur bekend over heel de wereld en speelt hij tegenwoordig meer in Europa dan in de States. Big Pete Pearson verwierf zo dan ook de bijnaam "Arizona’s King Of The Blues".

Omdat Pete door de jaren heen steeds in Phoenix heeft gewerkt bleef hij buiten die stad een goed bewaard geheim. Daar kwam in 2001 verandering in met zijn debuutalbum "One More Drink" en nog meer met zijn album "I’m Here Baby" uit 2007, want deze plaat leverde hem prompt hoog gewaardeerde Europese tournees op, en dit begeleid door The Rhythm Room All Stars. Big Pete schreef vele nummers. De meest memorabele waren "One More Drink" en "I'm Here Baby", de titeltracks uit deze twee albums. Maar ook zijn cd "The Screamer" uit 2009 was overal in de wereld bovenaan de blues charts te vinden. Met zijn bands heeft Big Pete Pearson zich nooit trachten te verheerlijken. Altijd waren zijn groepen een veilige haven en een ontmoetingsplaats voor ervaren veteranen, en een kweekvijver voor nieuw aanstormend talent. Zo ook werd hij de laatste jaren in bluesmiddens een beroemdheid met zijn Europese band, Guitar Ray & The Gamblers. Eind vorig jaar trad Pearson, naast een aantal concerten in Frankrijk ook op tijdens het Pjeireblues festival in Vilvoorde en in de Banana Peel in Ruiselede, waar hij o.a de titeltrack van zijn nieuwste album, "Choose" kundig terzijde gestaan door zijn Gamblers vertolkte. Dit album is dan ook zijn eerste album met deze beroemde Italiaanse blues band, waarvan de opnames gebeurden in hun eigen thuisland.

Van zijn optredens vorig jaar weten we dat Big Pete op een uitstekende backing kan rekenen, door ondermeer het subtiele gitaarspel van Guitar Ray Scona en dat is op dit album ook niet anders. Maar ook naast deze excellerende gitarist horen we meteen dat hier een zeer geoliede band staat, die verder ook naast een meer opvallend pianist, Henry Carpaneto, bestaat uit Gabriele Dellepiane (bas) en Marco Fuliano (drums). Gezamenlijk kruisen zij de blues en leggen tien nummers lang een veelal springerige fundering voor Big Pete's indrukwekkende stem. Hij zingt in de blues in shouters-traditie, en rekt muzikaal de grenzen van het genre op door zijn blues met rock ‘n’ roll en soul te mengen. Vooral in de op soul geïnspireerde nummers, zoals "Hole In My Pocket", is hoorbaar dat hij duidelijk plezier heeft in de verbreding van zijn roots. Omdat datzelfde geldt voor de muzikanten achter hem, levert dat een prachtige combinatie op. Het gedreven nummer "Travelin' Man" dat als opener fungeert, zet meteen een toon waarvan de rest van het uur nauwelijks meer vanaf wordt geweken, behalve dan in de welkome ballades, als de jazzy titeltrack "Choose" en het zwoele "Sippery When Wet" of de down-and-dirty blues in "Bad Luck", songs die de andere broeierige songs aangenaam onderbreken. Pearson sluit af met "Big Let Down", een mooi stampende afsluiter van deze plaat die met zijn heerlijk gitaarspel, zijn typische Arizona Blues, een aanrader is voor wie de echte blues of Big Pete Pearson nu pas aan het ontdekken is. "Choose" bevat 10 nummers, waarvan 9 door Pete zelf zijn neergepend. Meer traditionele songs waarin we invloeden terug vinden van o. a. B. B. King, Albert King, Bobby Blue Bland, Little Milton, Muddy Waters, Jimmy Reed, Junior Parker, Big Joe Turner en Lowell Fulson. In het geproken "Gambler's Groove", een bijdrage van Guitar Ray, bedankt hij zijn Italiaanse vrienden die de laatste jaren een grote steun waren in zijn muzikale carrière. Denkelijk niet nodig te vertellen dat Guitar Ray dit nummer daarbij zeer aangenaam maakt met zijn ongelooflijke gitaarwerk. Zelfs verder op dit album zal Guitar Ray in het nummer "The Love You Don't Have" het vocale zich toe-eigenen, hetgeen hij op inspirerende wijze en met veel verve doet. Big Pete Pearson beschikt over een krachtige stem waarbij hij heel wat van zichzelf in zijn songs weet weer te geven. Zijn album puilt dan ook uit van begenadigde zangpartijen, intrigerende gitaarsolo's, boeiend toetsenwerk en een ritmesectie die staat als een huis.

Hij wordt ook wel eens de "bourgondische blues bard" genoemd . Als gerenommeerd kok runt hij ook sinds 1999 zijn eigen restaurant, Big Pete’s Pool Café. Op de kaart staat vooral zijn beroemde barbecue, maar ook allerhande zelfgemaakte desserts waaronder zijn fabuleuze perzikkoek. Door de jaren heen is Big Pete zich in hoofdzaak gaan toeleggen op zijn enorme capaciteiten als bluesshouter. Het bespelen van een instrument laat hij nu aan de anderen over. "Ik heb ongeveer 20 jaar bas gespeeld verklaart hij, maar toen ontdekte ik dat een microfoon niet zo zwaar weegt als een bas, dus heb ik die maar terzijde gelaten." Big Pete Pearson kan nu doen waar hij zich het best voelt. Deze rauwe bluesshouter slaagt er met zijn stem in om seismische detectoren tot in de verste uithoeken uit te schakelen. "Choose" is gewoon een nieuwe mijlpaal in Big Pete's imposante carrière en als 76 jarige is hij nog steeds een drijvende kracht in de hedendaagse blues. Het grootste compliment dat je Big Pete Pearson en The Gamblers kunt maken, is dat ze de blues zo eenvoudig, zo puur weten te spelen. Dat is precies waar de bandleden naar streven: Eerlijke muziek maken op een vriendelijke manier, waardoor het gevoel van de blues wordt overgebracht, veel meer dan de technische perfectie waarmee dat gebeurt. En dat heeft opnieuw een prachtig album opgeleverd, een juweeltje om niet te missen.

16.04. Ruiselede - Banana Peel


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Modesto Blues Records
Booking: Bluebridge Network

video

Rootstime is partner of
BlueBridge Network International


together we´re stronger