THE HOLLOWS – BELONG TO THE LAND

“Belong To The Land” is de verrassende debuutplaat van de in 2009 opgerichte formatie ‘The Hollows’ uit New York. Dat is een vijftal muzikanten dat gemeen heeft dat ze allemaal één of meerdere instrumenten onder de knie hebben. De veertien nummers die ze voor deze eerste plaat hebben opgenomen zijn dan ook de vruchten van het componeerwerk van alle groepsleden.

Leadzanger van ‘The Hollows’ is bassist Jeffrey Kurtze, maar iedereen van de formatie draagt ook zijn steentje bij aan de harmony vocals waardoor elk nummer een vrolijk boeltje wordt waar het speelgenot van elk bandlid van afdruipt. Daniel Kwiatkowski’s specialiteit is de banjo, Rob Morrison hanteert vooral de mandoline, terwijl David Paarlberg achter de piano of keyboards plaats neemt en Erik Saxvik mondharmonica en accordeon als belangrijkste instrument bespeelt.

Ieder lid van ‘The Hollows’ neemt daarenboven voor één of ander nummer ook wel de akoestische gitaar ter hand. Voor het opnemen van het percussiewerk en de drums voor deze cd hebben ‘The Hollows’ een beroep gedaan op gastmuzikanten Timothy Heck en Quinn Blandford.

De nummers voor dit album werden gedurende een zevental opnamedagen in twee New Yorkse studio’s geregistreerd. Enkele songs zijn behoorlijk stevige rockers zoals “Young Blood” en “Sticks And Stones”, terwijl de meeste tracks toch wat meer aansluiten bij het traditionele folkmuziekgenre. Voorbeelden hiervan zijn de songs “Josephine”, “Three Months/Three Years”, pianoballad “Poor Eyes”, het met hun vijven a capella gezongen nummer “Wildlife” of het als een Iers drinkebroerliedje klinkende “Old Brown Dog”.

Het liedje “Home” heeft zelfs een aantal invloeden uit de countrymuziek in zich en klinkt door de mondharmonicaklanken eerder als een spaghettiwesternsong. Anderzijds kunnen nummers als de openingstrack “Basilica”, de melancholische ballads “Persephone” en “Whiskey And Wine” en het mystieke slotlied “Sycamore” evenzo als moderne popliedjes geklasseerd worden.

De diversiteit in de nummers op “Belong To The Land” toont aan dat dit kwintet van meerdere markten thuis is en zich wel een weg in het grote folkmuziekbos zal weten te banen. Voor een debuutplaat is dit album alvast een puike prestatie die veel goeds belooft voor de nabije toekomst van ‘The Hollows’.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video