JACK SUNDRUD - BY MY OWN HAND

Het kon niet uitblijven,... de man die in 1969 zijn eerste groepje oprichtte dat de naam Podipto meekreeg, vervolgens begin jaren '80 naar Nashville verhuisde, ondermeer op het podium stond met Vince Gill, Gail Davies, Nicolette Carlson, the O'Kanes, Katty Mattea, brengt met "By My Own Hand" (2005/2009) zijn eerste solo album uit. De meeste roem verwierf veteraan/sideman Jack Sundrud met zijn aanwezigheid als bassist van de legendarische band Poco. Maar Sundrud is geen origineel Poco lid, want die eer was weggelegd voor Richie Furay, Jim Messina, Rusty Young, George Grantham en Randy Meisner (periode '68 - '70), maar door de vele personeelswisselingen werd Jack Sundrud in 1985 aangezocht om deel uit te maken van de nog steeds aktieve band.

Hij hield het na twee jaren voor bekeken en vervoegde de countryrockband Great Plains. Met enkele albums op het Columbia label stierf die band in 1996 een stille dood en begon hij aan een tweede carrière als broodschrijver en dat leverde ondermeer Ty Herndon een nr°1 notering op in de country charts met de song "It Must Be Love" (1998). In 2000 nam hij terug de draad op met Rusty Young, Paul Cotton en George Grantham en in die bezetting was Poco XIV nog onlangs te gast in Noorwegen, Nederland en ons eigenste Verviers (Spirit of '66). Ondertussen is hij ook al een tijdje 50 plusser geworden en achtte hij de tijd rijp om het nageslacht te verblijden met een album dat de treffende titel "By My Own Hand" meekreeg. Inderdaad elf zelf gepende songs, je kan moeilijk iets anders verwachten van een Award winner, die uitnodigen tot een rustig avondje "muziek" beluisteren.

Opener "Hard Country" blijkt een van de beste nummertjes te zijn en daar is het orgeltje van Bob Patin, het steel geluidje van Russ Pahl en de backingvocals van Helen Darling & Michael Kelsh in ruime mate voor verantwoordelijk. Maar ook "Fathers Day" (waarvan het begin lijkt op "If You Can Read My Mind") met maatje Rusty Young (banjo) en de concertina van John Mock behoren met "Taste for Life" waarbij Young de dobro hanteert en dat andere boegbeeld Paul Cotton de harmony vocals verzorgt, tot het betere Sundrud/Poco materiaal. Met het iets ruigere werk in "Soul Searchin'" en "Noonday Sun", met dat heerlijk slide gitaartje van Mark Selby, herleven de glorie dagen van country/rock.

Het akoestische "Modern Day Blacksmith" met Garry Tussing op cello en de songs "Impossible Blue", "Heartland Train" doen de link leggen naar het soundje waarvan ondermeer Don Henley, Mark Cohn, Bruce Hornsby patent houder zijn. Jack Sundrud mag meer dan tevreden terug kijken op zijn muzikale loopbaan en met "By My Own Hand" kan hij voortleven in zijn droom ... "Living My Dream" (I had a dream the other night, I was out front running lights for the Beatles. They were back,John & George were alive, and somehow Paul and I got to be friends, but when I tried telling my friends about my gig ...I cried). Een droom die uitgekomen is ... I looked around at all my stuff, i've always had more than enough,and it hit me how much I owe this guys, cause since I heard 'I Want to Hold your Hand', I've made my living writing songs and playing in bands). I have a new CD. You have fifteen bucks. Let's talk... (Jack Sundrud). Doen!

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Dogpile Records
Info: Trespass Music