JO HARMAN AND COMPANY - LIVE AT HIDEAWAY

We hebben in een aantal van onze vorige besprekingen al gewag gemaakt van het feit dat we de gewoonte hebben om eerst de plaat een aantal keren te beluisteren en ons dan pas gaan verdiepen in de hoes en de eventuele bijhorende nota’s. We moeten echter toegeven dat we een uitzondering gemaakt hebben voor deze “Live At Hideaway” van Jo Harman. Ze keek ons dan ook zo verleidelijk aan en de blonde zangeres is bovendien gezegend met een stel enorm aantrekkelijke benen dat het verdorie moeilijk is om de hoes niet te gaan bestuderen. Desalniettemin rees onmiddellijk de vraag bij ons op of de inhoud even aantrekkelijk zou zijn als de verpakking van deze EP.

De openingstrack “Through The Night” laat in ieder geval het beste vermoeden. Stevig rockend en met Harman’s soulvolle bluesstem kan dit op meer dan onze goedkeuring rekenen. De band is in uitstekende doen, zeg maar topniveau. Niet zo abnormaal zeker als je op je cv samenwerkingen met Dylan en Bowie mag aanhalen. De voet wordt wat van het gaspedaal gehaald in de volgende nummers. Maar ook in deze ingetogen nummers blijft Harman’s stem meer dan overeind. Ze kan zich aardig inleven in de teksten wat ook weer niet zo verwonderlijk is als je weet dat ze meeste nummers heeft mede geschreven.

In “Move Over” horen we dan waarom ze als eens werd omschreven als “Joplin Meets The Stones”. Let op , denk niet dat ze Janis wil gaan imiteren. Daar zijn andere zangeressen voor die dit beter aankunnen, het rauwe, schreeuwende heeft ze niet in haar stem maar het is stijlgewijs duidelijk dat ze bewondering koestert voor de legendarische zangeres.

De meeste songs op deze EP kunnen misschien nog best omschreven worden als een gezonde mengeling van soulvolle blues en ouderwetse R&B. Wij zijn wel benieuwd naar haar aankomende studio-album. Gaat ze de richting uit van de ballads of toch maar de rock getinte bluesnummers, wij zijn geneigd haar zachtjes in de richting van het laatste genre te duwen. Wij zouden niet zo ver willen gaan als Times FM dat haar omschreef als “ De beste Britse stem in decennia”, maar dat we ze in het oog gaan houden, dat leidt geen twijfel.

Bluesyluc

 

Artiest info
Website  
 

Label: Chief Records
Info: BiGiAM Promotions