BILL JOHNSON - STILL BLUE

Bill Johnson, de naam zegt u misschien niet zoveel maar wij hopen van ganser harte dat daar met deze “Still Blue” spoedig verandering mag in komen. De man begon op 9 jarige leeftijd gitaar te spelen en werd naar eigen zeggen vooral in het begin beïnvloed door Chuck Berry, The Stones en Eric Clapton. Wat later verdiepte hij zich in de stijl van ondermeer BB King en Elmore James. In 2006 werd hij genomineerd voor een maple Blues Award voor zijn cd “Live” maar ging niet op zijn lauweren rusten en pakte een jaar later al verrassend uit met zijn Country-blues getinte album “Work songs”. Hij bleef hier wat buiten de schijnwerpers maar, zoals gezegd, komt hij met dit album toch wel serieus hard op de deur kloppen bij de Europese bluesliefhebbers. Acht zelfgepende of medegeschreven nummers en vier uitstekende covers leiden tot een album dat moeiteloos weet te boeien van begin tot einde. Ons eindejaarslijstje was al binnen op het moment dat we deze recensie schrijven want anders had de sympathieke Canadees er zeker deel van uitgemaakt.

De covers, waaronder we ondermeer Walker’s “T-Bone Blues” en Willie Dixon’s “300 Pounds Of Heavenly Joy” aantreffen, zijn niet meer of minder dan perfect gebracht. Ze zitten fijn verweven tussen Johnson’s eigen songs en die zijn absoluut van hetzelfde hoogstaande niveau! Ondanks het feit dat het album echt geen enkel zwak moment kent, kunnen we het ons toch niet laten om er een nummer uit te pikken en naar voren te schuiven als eerste kennismaking. Het fenomenale “Half The Man” met briljant gitaarwerk is een absolute kandidaat voor bluessong van het jaar. Soms doet hij me wat aan Al Stone denken , dan weer Chris Rea. De schitterende soulvolle zangpartijen, een gitaarsolo van twee en een halve minuut die zelfs Eric Clapton zou doen applaudisseren, het maakt er echt wel een wereldnummer van.

Maar eigenlijk is het verkeerd er één nummer uit te halen. Het doet onrecht aan andere nummers als “Experience” met de scheurende slide of “Worked To Death”, het heerlijke Chicago bluesnummer. Beluister het album in zijn geheel want samen met Rick Erickson (bas en zang), John Hunter (drums en zang) en Darcy Philips (keyboards en zang), heeft Bill Johnson hier voor een fantastische release gezorgd die wij u warm aanbevelen.

Bluesyluc

Artiest info
Website  
 

CD Baby