BERT DEIVERT - KID MAN BLUES

Dat hebben wij nu eens graag zie. Een cd met bijhorend booklet dat meer informatie geeft over iedere track afzonderlijk. Waarom werd gekozen voor dit nummer? Wat was de inspiratiebron bij zelfgeschreven songs? Waarom er muzikaal een specifiek tintje aan gegeven werd. Wij vinden dit boeiend. Het is net zo bij “Kid Man Blues”, de uitstekende nieuwe release van de briljante blues mandoline speler Bert Deivert. Het is een jubileumalbum geworden want zijn tiende al en de mensen die hem kennen weten dat dit weer synoniem is van kwaliteit.

De in Zweden woonachtige Amerikaan schijnt zijn nummers losjes uit de pols te brengen maar vergis u niet want hier is allemaal terdege over nagedacht. Akoestische blues, of tenminste een ode er aan, en zo aangenaam om naar te luisteren! Twaalf nummers krijgen we te beluisteren, variërend van traditional tot summiere covers van ondermeer Son House en Skip James.

Er wordt geopend met RL Burnside’s “Goin’ Down South” en een betere binnenkomer kan ik me nauwelijks wensen. De combinatie van de Lap steel en de mandoline is om duimen en vingers van af te likken. Mis geen enkel detail als je deze song beluistert ! zo moeilijk zal het niet zijn want de opnamekwaliteit, van heel het album trouwens, is indrukwekkend.

Deivert heeft voor deze release ook wat vrienden/kennissen uitgenodigd en dat zijn niet van de minsten. We sommen voor de vuist weg op: Sven Zetterberg, de fantastische Zweedse mondharmonicaspeler en de briljante Bill Abel, u genoegzaam bekend mag ik hopen. Die samenwerkingen resulteren in fantastische versies van Skip James’ “Cypress Grove” waarin ondermeer de Thaise bluesmuzikant Dulyasit Saruba schittert op gitaar. Dievert werkt inderdaad met mensen uit verschillende continenten, de blues kent geen grenzen nietwaar.

De plaat werd ook opgenomen tijdens verschillende studiosessies in Zweden, Duitsland en Thailand en uiteraard ook in Abel’s thuisbasis in Mississippi. Het werd opgedragen aan Sam Carr, de drummer die ook nog te horen is op “Lula”. Een prima verzameling oude countryblues is het resultaat en eentje waar we nog regelmatig gaan naar teruggrijpen.

Bluesyluc

Artiest info
Website  
 

Label: Hard Danger
Info: Blind Raccoon

video