SHARON LEWIS & TEXAS FIRE - THE REAL DEAL

Zangeres Sharon Lewis is in Fort Worth,Texas geboren, verhuisde naar Chicago in 1975, waar ze de laatste twintig jaar een vaste waarde in de blues scène is geworden. Zo stond ze in alle grote bluesclubs in Chicago op het podium en was daarbij menigmaal openingsact voor o.a. Koko Taylor, Son Seals en Coco Montoya. Als de Amerikanen ergens goed in zijn is het omschrijven van een artiest in een regel: "...it's Sharon Lewis who provides the disc's most exciting moments. Her powerful pipes inject a strong gospel vibe into her originals 'In Too Deep' and the head-turning ballad 'Angel'." Zo’n omschrijving uit het muziekblad Blues Revue wekt verwachtingen! Sharon Lewis maakte haar Delmark debuut in 2007 als speciale vocale gaste op Dave Specter "Live in Chicago". De uit Chicago afkomstige Dave Specter begeleidde op jonge leeftijd al grootheden als Buddy Guy, Ronnie Earl en Pinetop Perkins. Zijn naam en faam waren dus al gevestigd wanneer hij in 1991 zijn eerste album uitbracht. Daarop liet hij meteen zijn geraffineerde veelzijdigheid blijken, want invloeden uit soul, funk en jazz zijn bij Dave Specter nooit ver weg. Voor dit concert liet hij zich bijstaan door Sharon Lewis, die met haar stijl - een mix van Delta-, Texas- en Chicagoblues, aangevuld met jazz en gospel - perfect past bij Specter die nu als gastgitarist te horen is in de meeste tracks van "The Real Deal", het debuutalbum van Sharon Lewis.

Lewis heeft haar muzikale achtergrond in de kerkmuziek in al zijn vormen. Geschoold door het harde leven en een onwrikbaar vertrouwen in de Allerhoogste heeft deze dame gemaakt tot één van de meest veelbelovende artiesten van de laatste jaren. In 2005 vormde Sharon haar eigen band, Texas Fire. Het was dan wel even wachten tot nu het verrassende debuut van deze dame verscheen, maar wat een geweldige stem en mooie repertoirekeus. Vele waren hier getuige van toe ze vorig jaar samen met Dave Specter hier op tour was. Zo zorgde ze voor grappige momenten en zong ze vooral met een flinke dosis buikgevoel tijdens haar optreden in De Steiger in Menen. Tijdens het afsluitende "Wang Dang Doodle" zat er amper nog iemand op zijn stoel, iets wat ik al een tijd niet meer had meegemaakt: puur en onvervalst kippenvel! Wat een stem! Wat een presence! Niet deze song maar wel twee andere publieksfavorieten, Van Morrison's "Crazy Love" en Bill Withers klassieker "Ain't No Sunshine" vinden we hier op haar debuut, als ook het nummer "Angel", een bijna 7 minuten durende slow gospel, die ze in Menen bracht met de tranen in de ogen, ik krijg er zowaar terug een krop van in de keel.

Het nieuwe "The Real Deal" opgenomen in de Delmark's Riverside Studio, Chicago, bevat dertien songs, waarvan negen door haarzelf geschreven zijn. Samen met haar voortreffelijke begeleidingsband Texas Fire, brengt ze deze nummers die spontaan herinneringen oproepen aan de blues, funk en gospel van Etta James, Koko Taylor en Aretha Franklin. Exploderende funkblues en in gospel gedrenkte R&B, beginnende met een uptempo ode aan de huidige economische toestanden, "What's Really Going On" zet meteen de toon voor dit album. De titeltrack heeft meer een sluimerende groove, waarbij ze haar positie als een authentieke bluesmuzikante, ondanks de verouderde verwachtingen, aan de kaak stelt. Halfweg de plaat vinden we de sublieme party track, "Blues Train" met gast Billy Branch op harmonica en backing vocals van Deitra Farr, drummer Tony Dale en gitarist Bruce James. In "Mojo Kings" komt Branch voor een tweede maal bijna tot ontploffing door zijn energieke blaaswerk en "Silver Fox" levert anderzijds een jazzy ballad, met het elegante gitaarwerk van Dave Specter en memorabele teksten als: "Just because I’m old school/please don’t think I’m a fool". Verrassend is wel dat ze Bill Withers "Aint No Sunshine" ditmaal met een reggae ritme brengt en dit compleet met dub einde.

De autobiografische ballad "Angel" is een afsluiter, waarin werkelijk alles klopt, de emotie, haar adembenemende stem in haar geheel eigen stijl, als een hyperdynamische kruising tussen Koko Taylor en Aretha Franklin. Hierin wordt ze sterk ondersteund door haar band, Texas Fire, gasten die weldegelijk beter dan wie ook weten waar ze mee bezig zijn: een moddervette, funky bodem, stevig gitaarwerk en spitsvondige keyboards ten dienste stellen van Sharon. Daarmee zorgt onze lady met "The Real Deal", voor een album met een mix van soul, funk, gospel en R&B, een debuut dat de pan uit swingt, en zich nu juist op het einde van het jaar zich nog kwalificeert als één van de beste blues albums van het jaar.

Artiest info
Label: Delmark Records