JOHNNY SANSONE - THE LORD IS WAITING AND THE DEVIL IS TOO

Voor Johnny Sansone zou dit wel eens de verdiende grote doorbraak kunnen betekenen, want met zijn nieuwe album "The Lord Is Waiting And The Devil Is Too" laat hij horen een eigen stijl gevonden te hebben na jaren behoorlijk goede blues te brengen, maar toch die eigenheid te missen. Zijn voorgaande cd's "Pöor Man's Paradise" en "Watermelon Patch" gaven al aan dat Jumpin Johnny meer in zijn mars had dan behoorlijk zingen, wat mondharmonica en accordeon spelen en dat zijn muziek niet beperkt hoefde te blijven tot doordeweekse, zij het goed gebrachte blues en zydeconummers.

Anders Osborne bleek de juiste producer voor hem te zijn en samen met Galactica drummer Stanton Moore weet hij nu een intense, diepgaande Loisiana sfeer te creeêren op deze cd. Door de bas te elemineren, laat hij extra ruimte voor Johnny's bezwerende, grauwende stemgeluid, en vult hij de overgebleven plaats met zijn eigen distortion gitaargeluiden. Stanton Moore drums klinken al even vettig, soms klef als natte kartonen dozen dan weer galmend als een metalen badkuip in 't midden een lege kathedraal. Dezelfde aanpak gebruikt Osborne voor de mondharmonica van Johnny, agressief, lekker scheurend en indien nodig, dominant op de voorgrond, samen met Osborne's gitaar soms klinkend als een duo boomvellers aan 't werk met hun motorzagen. Op de titelsong "The Lord Is Waiting..." een soort gospelsong in overdrive is dit duidelijk te horen. "Invisible" rustiger, maar met een hypnotiserende beat, is een andere prachtige song die meteen in je hoofd blijft hangen.

Met zijn verhuis naar de omgeving van New Orleans blijkt Johnny Sansone de juiste beslissing genomen te hebben. Hij is trouwens niet de enige bij wie we dit vaststellen de laatste jaren, ook Eric Lindell, Colin Lake, Mike Zito en enkele andere artiesten waarvan we dit jaar cd's bespraken vonden hier uiteindelijk hun "muze" en maakten er hun betere platen.

Op de valreep van 2011 maakte Johnny Sansone dus nog een prachtige cd, die spijtig genoeg tussen de mazen van het net glipt, net te laat om mijn lijstje van dit jaar te halen en verboden stuff voor 2012. Nu weet ik weer waarom ik hoegenaamd niet van jaarlijstjes en rangschikkingen houd. Dus verdient deze van mij toch op zijn minst een "eervolle vermelding".

(RON)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Shortstack records

video