DAVID MAXWELL & OTIS SPANN - CONVERSATIONS IN BLUE

Op de hoes staat ook de naam vermeld van Otis Spann en dat kan wat verwondering opwekken aangezien deze meesterlijke pianist al ruim veertig jaar geleden overleed. Het is minder verbazingwekkend als je weet dat David Maxwell jarenlang bevriend was met deze ex Muddy Waters’ pianist en dat deze schijf niet meer of minder is dan een hoogwaardig eerbetoon. Spann was effectief net voor Pinetop, een van de blikvangers op de toetsen van Muddy Waters’ band.

Vijftien tracks krijgen we te horen, allen instrumentale pianonummers. Vier onder hen zijn duetten tussen Maxwell en Spann, de techniek staat voor niets nietwaar. Echter, laat dit de pret niet bederven, wel integendeel. “Conversations In Blue” is een oprechte uiting van Maxwell’s absolute bewondering voor Spann’s werk. David interpreteert zijn tien solo stukken op deze release met dezelfde passie en energie zoals Spann die placht te brengen. Het vurige spel kan je het best horen op “Walk The Talk” en “Cow Cow Boogie” of ook nog op boogie-woogie opener “Marie”.

De solo nummers en duetten werden wat door mekaar gehaspeld op dit album, weliswaar met overgangstracks ertussen onder de noemer “Transition” en wij hebben een lichte voorkeur voor de duetten. Die hebben net dat lekker in het oor liggende, meer levendige, swingende tintje met pianospel rijk aan variatie. Ook leuk is de vreemde eend in de bijt op deze uitgave. Niemand minder dan Robert Lockwood Jr. is op gitaar te horen op “Spann And Bob” en tegelijk is dit voor ons ook wel het hoogtepunt van het album. Er wordt op pakkende wijze afgesloten met een hommage aan de meester ‘Thank You, Otis”. Maar in ieder geval is duidelijk na afloop dat de pianoblues in goede handen is bij deze David Maxwell.

Het initiële idee was het maken van een nieuw album gebaseerd op Otis Spann’s absolute klassieker “Otis Spann Is The Blues”. Het siert Maxwell dat hij koos voor een andere benadering. Als het ware praten de twee met mekaar door middel van de toetsen en in de solo benadering druipt het diepe respect eraf. Iedereen die houdt van boogie woogie en rockende piano blues zal het met mij eens zijn.

Bluesyluc


Artiest info
Website  
 

Label: Circumstantial
Distr.: VizzTone Records