HONEYHONEY – BILLY JACK

Een energiekere versie van het duo Gillian Welch – David Rawlings, zo mag je het muzikale vrienden duo van de aanlokkelijke zangeres, violiste en banjospeler Suzanne Santo en zanger – gitarist, pianist en drummer Ben Jaffe wel noemen. Hun artistieke paden kruisten elkaar in L.A., Californië, waar Ben muziek schreef voor tv-series en Suzanne optrad als soloartieste. Na hun opmerkelijke debuutplaat “First Rodeo”, waar het duo al blijk gaf van ideale sparringpartners te zijn, in een album dat zweefde tussen alt-country, folkrock en roots, doen ze er bij de opvolger “Billy Jack” nog een twangend schepje bovenop met een uitgebreide instrumentale begeleiding van een tiental vrienden muzikanten. Niet dat dit laatste zorgt voor een over geïnstrumenteerd geheel, integendeel, de genuanceerde bewerking en mix van Matt Radosevich en producer Raymond Richards bewierookt elke song met de juiste accenten.

Nashville wordt wereldwijd ongetwijfeld als het mekka van de countrymuziek beschouwd, met een zelfs wat negatieve, commerciële bijklank, maar het zijn door country beïnvloede bands zoals Honeyhoney die met een alternatieve, originele stijlenmix, de beste ambassadeurs zijn voor deze populaire scene. Alle kruiden en ingrediënten zoals viool, banjo en pedal steel zijn in de songs aanwezig, maar de kunst is om ze juist te plaatsen en vooral te doseren en hier is Honeyhoney perfect in geslaagd. Voeg daarbij het mooi op de voorgrond blijvend soulvol stemgeluid van Suzanne Santo en je hebt een geslaagde combinatie. Haar krachtige stem wentelt zich trouwens wellustig in heerlijk soulvolle nummers zoals het nostalgische, maar krachtig in het refrein opwellende “Ohio”, waar een druppelende in het opwellend refrein plaats moet maken voor vurig elektrisch gitaarwerk of klinkt zoet en ingetogen in de knappe, bluesy pianoballade “All Of You”. Het album zet je trouwens wat op het verkeerde been met de country tikkende opener en hartenbreker “Angel Of Death”, een verhaal over een ware femme fatale, die een wat melige start kent, maar gaandeweg aan kracht wint, mede dank het solerend intermezzo van pedal steel en viool. De opvolger “Glad I’ve Done What I Did” pakt dan weer uit met een dijk van een rootssong, die start met een “Old Man”, Neil Young feel, op plukkende banjo en snijdende pedal steel. Als één van de fraaiste nummers werpt zich de samen met Josh Rouse geschreven country folk ballade”Don’t Know How”, die heerlijk ingetogen drijft op de stemmen van Suzanne in duet met Ben, samen met atmosferisch klinkende akoestische instrumenten als gitaar, banjo en viool. Ook in het in folkie, in Jim James stijl vertolkte “Old School Friends” schuilt zo’n knap duet van het duo, origineel begeleid op handklappercussie, belletjes en banjo. Andere hoogtepunten zijn de stomende country rocker “Let’s Get Wrecked” dat met vurige zang, elektrische gitaren en gierende mondharmonica vooruit gedreven wordt als een Southern Freight Train en de mid tempo rockende countryballade “Turn That Finger Around”, dat perfect in het repertoire van een Ryan Adams zou passen.

Honeyhoney heeft met “Billy jack” een heerlijk doorleefd klinkende en gevarieerde plaat gemaakt, die met de knappe instrumentale begeleiding en zang een lust vormt voor het oor van iedere roots of alt-country liefhebber: een band waar je zeker nog meer van gaat horen.

Yvo Zels

Artiest info
Website  
 

Label: Lost Highways
Distr.: Universal