MILES NIELSEN - PRESENTS THE RUSTED HEARTS

De afgelopen jaren wonnen de jonge Amerikaanse bands het op alle fronten van de jonge Britse bands, maar dit jaar is het vooralsnog spannend. Na een prima eerste slagbeurt van de Britten onder leiding van The Vaccines en The Crookes, zijn nu de Amerikanen aan slag. Met het uit Illinois afkomstige The Rusted Hearts presenteert singer-songwriter Miles Nielsen niet alleen zijn band, maar brengt hij met deze Amerikanen direct de meest veelbelovende spelers in het veld, en laat ik maar met de deur in huis vallen, er wordt meteen een mokerslag uitgedeeld. Waar Nielsen zich op zijn vorige plaat vooral liet inspireren door The Beatles, waardoor hij de luisteraar onmiddellijk wist te verleiden met lekker in het gehoor liggende en aangenaam voortkabbelende popliedjes, vergt "Presents The Rusted Hearts" wat meer geduld, maar al na enkele keren horen valt alles op zijn plaats. Dit album blijkt al snel een plaat met internationale allure, want waar Nielsen vorige keer nog slaagde met een ruime voldoende, benadert hij samen met zijn Rusted Hearts dit keer de perfecte 10. Maar blijf verder lezen hoor...

Miles Nielsen groeide op in Rockford als zoon van ‘Cheap Trick’-zanger en gitarist Rick Nielsen, niet verwonderlijk dat hij het ook als muzikant zou gaan wagen. Gedurende vele jaren speelde hij in lokale bands, toerde een aantal jaren tot Nielsen twee jaar geleden debuteerde met het fraaie "Miles", een hele aangename plaat met de ambachtelijke en volstrekt tijdloze popliedjes (zie recensie). Hoewel "Miles" kon rekenen op voornamelijk positieve recensies was er ook kritiek. De meeste songs van dit debuut klonken, vaak wat Beatlesque, en waren wel erg lieflijk en vrijblijvend. Of Nielsen zich deze kritiek heeft aangetrokken weet ik niet, maar duidelijk is wel dat opvolger "Presents The Rusted Hearts" een totaal andere plaat is geworden dan zijn voorganger. Op deze plaat heeft Nielsen gekozen voor een wat donkerder en steviger geluid en verwerkt hij bovendien nadrukkelijker meer invloeden in zijn muziek. Dit varieert van de openende shuffle "Rusted Hearts", het naar sigarettenrook ruikende walsje "Dear Kentucky (You're Killing Me)" tot het in New Orleans stijl beginnende "Sirens". Maar ook voor rockers als "Cold War" met subtiele xylofoon geluiden, of "Overrated" en "The Grain" waar respectievelijk de drum en de Wurlitzer piano de songs overheersen ben je bij Miles Nielsen en zijn Rusted Hearts aan het juiste adres. Wat al deze songs met elkaar gemeen hebben is de intensiteit en de passie waarmee Nielsen ze vertolkt. "Presents The Rusted Hearts" bevat dan ook elf fraaie eigen liedjes, die hij alleen of samen met multi-instrumentalist Daniel James McMahon componeerde. De andere muzikanten in dit gezelschap zijn: Adam Plamann, Andy Scarpaci, Darren Garvey en Micky Rosenquist.

Nielsen grossiert niet alleen in geweldige popliedjes, maar voert deze ook nog eens prachtig en gloedvol uit. Zijn nieuwe plaat werd opgenomen in Wisconsin met Justin Perkins en de mixing gebeurde in Kentucky met Duane Lundy. Op "Presents The Rusted Hearts" beperkt Nielsen zich niet tot een bepaald segment van de Amerikaanse rootsmuziek, maar bestrijkt hij het genre in de breedste zin van het woord. Roots, folk, rock, en nog steeds die Beatleseque Americana hebben allemaal een plekje gekregen op deze plaat. "Presents The Rusted Hearts" is net als zijn voorganger een plaat die buiten de Beatles verder aanzet tot het noemen van namen, maar voor de afwisseling doe ik dat eens niet. Nielsen bestrijkt op deze plaat zo’n breed palet aan stijlen dat vergelijkingen maar kortstondig opgaan en bovendien klinkt de Amerikaan zo uniek dat je hem te kort doet met vrijwel iedere vergelijking. "Presents The Rusted Hearts" is gewoon een plaat met songs die aansluiten bij verschillende genres. Wanneer de nagenoeg perfecte popsongs van de band na verloop van tijd ook nog eens volstrekt onweerstaanbaar lijken en bovendien steeds nieuwe dingen laten horen en razend knap in elkaar blijken te steken, is de conclusie dat we hier te maken hebben met een bescheiden meesterwerk wat mij betreft gerechtvaardigd. Miles Nielsen 'Presents The Rusted Hearts' is een ongelooflijk leuke, een ongelooflijk aangename en een ongelooflijk goede plaat. Reeds één van de grootste en aangenaamste verrassingen van het voorjaar 2012. (releasedata: 20 februari)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Rotown Records
Info: G promo PR

video