MATT WALSH ACOUSTIC QUARTET - A PART OF ME

Van Matt Walsh mochten we onlangs nog de cd “ MC Shuffle” , de samenwerking met pianist Christian Bleiming, bespreken. Walsh is er al terug met een nieuw album “ A Part Of Me” en deze keer met elf zelfgepende songs. De Ier, woonachtig in Münster, Duitsland, keert met deze release terug naar zijn eigen specialiteit, en ook wel grote liefde, de akoestische blues met een serieuze paplepel jazz overgoten. Niet voor niets noemt zijn groep voor dit project “ Acoustic Quartet” . Met gitarist en trombonist Matthias Fleige, Jürgen Knautz (bas), en Mark Passlick (percussie), is het eigenlijk dezelfde band als diegene die hem in 2006 bijstond voor album “Under Suspicion”.

Dit gegeven brengt hij dan nog eens verrassend genoeg met Latijnse ritmes. Uiteraard blijft zijn bluesharp de hoofdrol opeisen, maar denk niet dat je Charlie Musselwhite-achtig spel gaat te horen krijgen ! denk eerder aan Toots Thielemans stijlgewijs dan toch. Het aparte stemtimbre van Walsh vraagt toch ook wat inspanning van de luisteraar. Samen met de Latijnse ritmes maakt dit van deze jazz-blues plaat geen gemakkelijk toegankelijk werkstuk. Politieke thema’s worden tekstgewijs niet geschuwd zoals het nummer “Victor Jara” mag aantonen, Jara de Chileense volkszanger die door Militaire Junta werd gemarteld en gedood. Ook “Storm Over New Orleans”, verwijzend naar de orkaan Katrina kan op onze goedkeuring rekenen.

Waar wij het iets moeilijker mee hebben is dat er hier heel het album met de handrem op wordt gespeeld. Dat hoort misschien bij het melancholische karakter van het geheel maar leidt wel tot een laid back album dat eerder dient geconsumeerd te worden met mondjesmaat. Een pretentieloos, elegant, stilistisch en technisch uitstekend werkstuk maar het zal enkel de liefhebbers van jazz blues weten te bekoren.

Bluesyluc

 

Artiest info
Website  
 

Label: Acoustic Music Records

video