CHRIS MURPHY - HOTWIRED

Chris Murphy is u misschien bekend als de saxofoonspeler van The Maple Bluesband. Maar de man is veel meer dan dat. Hij is tegelijk bandlid, bandleider, sessiemuzikant, schrijft arrangementen, boekingsagent, en misschien vergeet ik nog wel een paar andere zaken. Hij brengt met deze “Hotwired” zijn derde solo-album op de markt. We kunnen het niet beter omschrijven dan “Saxophone Driven Part Music”, zoals hij zelf zijn muziek pleegt te benoemen.

De man kan zowat alle stijlen meester. Waar hij vroeger, met zijn andere band The Forest City Jazz Band, nog een schoolvoorbeeld was van akoestische jazz trekt hij op deze release probleemloos alle registers open. De plaat bulkt van de aanstekelijke ritmes en songs. Als we al iets minder positiefs dienen aan te stippen is er het gegeven dat Murphy moeilijk de meest geschoolde zanger kan genoemd worden die er rondloopt. Maar ervaren als hij is heeft hij uiteraard die nummers gekozen waarin zijn stem hem niet in verlegenheid zou brengen. Of hij steekt er wat instrumentale nummers tussen zoals het prima titelnummer.

Zowat alle stijlen schrijven we dus: lekker stampende blues, regelrechte rockende nummers en zelfs her en der wat funky songs. Uiteraard is zijn instrument het belangrijkst op deze release maar toch weigeren we dit een saxofoonplaat te noemen. Het is eerder een heerlijk ondersteunend gegeven af en toe fantastisch solerend maar toch vooral bijdragend aan de aanstekelijke sound van het geheel. Wij hebben vooral genoten van “Burnin’ Rubber”, een recht toe recht aan rocker zoals die in de jaren vijftig wel eens meer gespeeld werd. De instrumentale nummers die er hier terug te vinden zijn, kunnen ons niet altijd evenveel boeien maar het afsluitende, zelfgepende, “Tain’t No Church Song” is toch wel bijzonder knap te noemen. Kortom, Chris Murphy, heeft een warme, lekker in het oor liggende plaat afgeleverd en in deze koude winterdagen is die welgekomen.

Bluesyluc

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Speakeasy

video