ALYOSHA HET – THE PURGATOURIST

Het allereerste wat je als luisteraar opvalt bij de kennismaking met het album “The Purgatourist” van singer-songwriter Alyosha Het uit Columbus, Ohio is het enorm nasale stemgeluid. Daarna valt de demoachtige opnamekwaliteit van deze plaat op en dat is maar normaal ook want deze muzikant neemt zijn eigen songs op via een viersporenrecorder in zijn studio in de kelder van zijn huis.

Deze opnametechniek uit de jaren ’60 wordt eerder uit noodzaak dan uit verlangen gehanteerd want zelf zegt hij een enorme ‘nerd’ te zijn als het op techniek aankomt. Computers en drum machines zijn daarom dan ook uit den boze voor deze muzikant. Daarenboven dienen we ook te vermelden dat Alyosha Het alle instrumenten die u op de elf tracks van “The Purgatourist” kan horen zelf heeft ingespeeld.

Met liedjes over de dood, het occulte en de obscuriteit en vervuld van gitzwarte humor zal het Alyosha Het waarschijnlijk niet lukken om zijn muziek kwijt te geraken bij een breed publiek, maar er zal toch wel een geïnteresseerd kliekje te vinden zijn die zich met zijn ‘weirdo’ liedjes zal kunnen amuseren.

Die songs beschikken namelijk allemaal over een natuurlijke swing en liedjes als “Little Green Pills – Little Green Men”, “A Sudden Death – A Nice Surprise” en “My Life In The 7th Town Of The Dead” hebben iets lakonieks in zich. Ook met cynische songtitels als “Bury Me Standing”, “Supernatural Man”, “Poor Czarina”, “The Carving Line” en “I’m A Creep (And Your Sister Is Painfully Aware Of This Fact” kom je bovendien al een heel eind op de ladder van de absurditeit.

“The Purgatourist” is niet gemaakt voor doetjes maar eerder voor hen die kunnen lachen om absurde humor op muziek. Daarbij mag u ook al niet teveel aandringen op kwaliteitsvol geluid of uitmuntend zangwerk. Kortom, ‘a happy few’ zal dit album waarschijnlijk wel naar waarde weten te schatten, maar echte muziekliefhebbers willen we toch warm aanbevelen om deze kelk aan zich voorbij te laten gaan.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Chain Smoking Records

Info: Rob Forbes

video