BEARFOOT – AMERICAN STORY

“Only Time Knows” uit 2001, “Back Home” uit 2003, “Follow Me” uit 2006 en “Doors & Windows” uit 2009 hebben voor mij gemeen dat het de titels zijn van vier studioplaten die de bluegrassband ‘Bearfoot’ uit Anchorage, Alaska tot op heden heeft uitgebracht, maar ook vier albums die collectief anoniem aan onze aandacht zijn voorbij kunnen gegaan.

‘Bearfoot’ musiceert als sinds 1999 als een vijftal en bestaat nu uit twee dames met zangeres en songschrijfster Nora Jane Struthers (ook actief als soloartieste) en violiste Angela Oudean, aangevuld met de drie heren Todd Grebe (gitaar), Jason Norris (mandoline, viool) en PJ George (bas, banjo, drums).

Met hun door Brent Truitt geproduceerde vijfde album “American Story” mikt de band deze keer op een ruimere bekendheid buiten de grenzen van thuisland Amerika, waar ze overigens wel al een tijdje als gevestigde waarde gelden.

Dit nieuwe album bestaat uit een mix van Americana, bluegrass, folk en country die werd gebundeld in tien nummers. Met “Midnight In Montana”, “Come Get Your Lonesome” en “Mr. Moonshine” krijgen we ook drie staaltjes aangeboden van het songschrijvertalent waar gitarist en bandleider Todd Grebe over beschikt.

Ook Annalisa Tornfelt - de voormalige leadzangeres van ‘Bearfoot’ en nu samen met enkele ‘Decemberists’ en ‘Dolorean’-leden actief bij bluegrassband ‘Black Prairie’ - krijgt een eerbetoon van haar voormalige groepscollega’s door een beklijvende a capella gezongen vertolking van het door haar geschreven nummer “Billy”.

‘Bearfoot’ gebruikt geen elektrische instrumenten bij hun akoestisch gebrachte liedjes, waardoor de nadruk op het zangwerk en de harmonie tussen de verschillende stemmen ligt. Vergelijkingen met ‘Crooked Still’, ‘Dixie Chicks’ en ‘Nickel Creek’ konden dan ook niet uitblijven in de vakpers. Waarom dat zo is kunt u best zelf eens gaan beluisteren in tracks als “Tell Me A Story”, “Feel Free”, “The Dust” en “Come Get Your Lonesome” dat zijn inspiratie zocht bij de originele cajunmuziek.

Binnen het traditionele bluegrassgenre kan het album “American Story” van ‘Bearfoot’ misschien wel tot het domein van de klassiekers in deze stijl gaan behoren. Dat zal de toekomst wel uitwijzen, maar tot dan kunt u gewoon blijven genieten van de vrolijk swingende sound van dit dynamische vijftal.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Compass Records

video