THUS : OWLS – HARBOURS

Het kwintet ‘Thus : Owls’ is een vijf leden tellende Zweedse groep die werd opgericht door zangeres en songschrijfster Erika Angell, die het grootste deel van haar tijd doorbrengt in de hoofdstad Stockholm. Voor de samenstelling van deze formatie deed ze een beroep op haar echtgenoot Simon Angell die op gitaren speelt. Cecilia Persson zit aan de piano, Martin Höper speelt op bas en Ola Hultgren doet zijn uiterste best op drums.

Met het negen songs tellende album “Harbours” lanceert ‘Thus : Owls’ hun tweede plaat die volgt op “Cardiac Malformations”, hun debuutalbum uit 2009, waarvoor Erika Angell destijds ook al de songs componeerde.

Voor de opname van deze nieuwe cd - die vorig jaar net voor Kerstmis in de Franse ‘La Frette Studios’ langs de ‘Seine’ in de buurt van Parijs plaatsvond - werden bovendien heel wat instrumentalisten als gastmuzikanten in de studio gehaald, vooral voor de songs waarvoor een blazerssectie of een strijkerensemble een bijdrage moesten afleveren.

De muziek op “Harbours” bestaat uit sfeervol gearrangeerde, soms droevig klinkende en dromerige popliedjes die door Erika Angell op een heel persoonlijke wijze met frêle stem worden gezongen. Filmische melodieën die uiterst geschikt zijn om voor de juiste atmosfeer te zorgen, rustig zittend rond een opflakkerend kaarslicht op duistere winteravonden.

Openingstrack “Island” roept herinneringen op aan de Ijslandse zangeres Björk, terwijl “Museum” een door een swingende, ritmische percussie en het geluid van een pijporgel gedragen nummer is. Het door violen omkaderde “White Night” en het melodieuze popliedje “The Tree” lijken ons de meest radiovriendelijke liedjes op deze cd te zijn. Verder wordt er op deze plaat behoorlijk stevig met geluiden en instrumenten geëxperimenteerd op nummers als “I Weed The Garden”, “It’s Gone Now” en “Roots”.

De belangrijkste conclusie na de beluistering van “Harbours” is dat ‘Thus : Owls’ vooral verrassend uit de hoek probeert te komen met onconventionele muziek die nog maar amper de status van een demo is ontgroeid. Maar dit wat mysterieus klinkende album maakt ons toch wel behoorlijk nieuwsgierig naar wat singer-songwriter Erika Angell en haar band ons nog te bieden hebben in de nabije toekomst.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: HOOB Records

video