CHARLIE PARR - KEEP YOUR HANDS ON THE PLOW

Meerdere van zijn folk/bluesy albums zijn inmiddels al lang niet meer verkrijgbaar, dus als er een nieuwe onvervalste ‘Charlie Parr’ uitkomt moet je rap zijn. De singer-songwriter uit Minnesota die zich o.m. bekwaamde in de fingerpickende Piedmont stijl wist met elk nieuw album te overtuigen als een rasechte adept van de blues van Bukka White, Charlie Patton, Mississippi John Hurt en nu ook van Blind Willie Johnson. Want op dit album bracht hij een elftal klassieke Gospels bijeen die hij met eerlijke inleving vertolkt, puur en intens wat inmiddels Parr’s handelsmerk werd. De songs werden opgenomen in een oud kerkje, de Sacred Hearth Church, in Duluth wat nog een piëteitsvolle meerwaarde geeft aan deze Gospelselectie.

Charlie Parr drukt echter zijn eigen stempel op deze Gospels, zodat zelfs ‘Poor Lazarus’ innovatief klinkt. Hij vertolkt deze traditionele songs met veel respect en herwerkt deze op een eigen originele wijze, zoals ook het overbekende religieuze ‘Jesus Met The Woman At The Well’. De angelieke stem van zijn vrouw Emily Parr, die meestal met hem meezingt, past wonderwel bij Gospels als ‘Daniel In The Lions Den’ of ‘Who Will Deliver Poor Me?’. Het echtpaar haalde er ook hun vrienden Alan Sparhawk en Mimi Parker bij, het duo van ‘Low’ en twee muzikanten van de ‘Four Mile Portage’ formatie. Violist Brandy Forsman maakt van het ontroerende ‘All The Good Times Are Past And gone’ een zuiverend luistergenot als puur doopwater. Emily’s stemkleur herinnert hier aan Alison Krauss alsof een nieuwe song aan de soundtrack van ‘O Brother, Where Art Thou?’ wordt toegevoegd.

Charlie zingt, speelt gitaar of banjo en wanneer hij zich met een Resonator gitaar begeleidt klinkt hij zo authentiek als maar kan. Hoogtepunt in deze als het ware seculiere unieke Gospelmis is ongetwijfeld het ingetogen ‘East Virginia Blues’. Zelfs het woord zielsmooi is hiervoor nog te ontoereikend. Charlie vertolkt het met breekbare stem. Zijn banjobegeleiding roept hier de sfeer op van elke tijdloze klassieker die ooit naar de hemel opklonk uit een eenzaam melancholisch hart. Sinds zijn debuutalbum ‘Criminals & Sinners’ uit 2001 heeft Charlie Parr niet stil gezeten. Hij tourde zowel in Australië als in Europa en Amerika en bracht zowat om het jaar een nieuw album uit. Maar zijn halte in dat kerkje in Duluth lijkt op een bezinningspauze, alsof hij met zijn vrouw even het landelijk wegje opwandelt dat Blind Willie en Kate McTell hen vooraf gingen.

Marcie


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: House Of Mercy Rec.
Info: Michael J.Media

video