THE END TIMES SPASM BAND – HIGH WIRE LOVER

De eerste plaat in de prille loopbaan van het in 2008 opgerichte jazz- en swingkwartet “The End Times Spasm Band” uit Fort Wayne, Indiana is onlangs op de markt gekomen onder de titel “High Wire Lover”. Deze formatie bestaat uit zangeres Lyndsy Rae Patterson, gitarist en banjospeler Bart Helms, bassist Zach Wright en drummer-trompettist Eric Stuckey.

Ondanks hun jeugdige leeftijd zijn deze vier muzikanten helemaal weg van de retro swing en de New Orleans jazzmuziek uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Een eerste kennismaking met deze groep was er in 2009 toen ze met “#2” een ep-tje uitbrachten waarop zes songs een plaatsje kregen.

“High Wire Lover” is een volwaardige plaat met twaalf liedjes, waarvan er acht door Bart Helms werden gecomponeerd, twee andere songs samen met Lindsy Rae Patterson tot stand kwamen en de tracklist gecompleteerd met twee covers van stokoude klassiekers in het genre.

Die gecoverde liedjes zijn de nummers “Black Coffee”, een door Al Goodhart, Al Hoffman en Maurice Sigler geschreven swingende song uit 1935 die wereldberoemd werd in de versies van o.a. Julie London en Ella Fitzgerald en “Everybody Loves My Baby”, geschreven door Spencer Williams in 1924 en in de hitlijsten gebracht door o.a. Louis Armstrong, Glenn Miller, Doris Day en Julie Andrews. U kunt dus zeker niet beweren dat de drie heren en de jongedame van ‘The End Times Spasm Band’ hun klassiekers niet kennen.

Tijdens hun optredens neemt deze formatie in retrostijl de luisteraar mee in de tijd toen de charleston en de jazz swing de meest voorkomende dansen op de vloer waren. Deze groep live aan het werk zien is dan ook een onvergetelijke belevenis en brengt u moeiteloos naar die onbekommerde periode in de geschiedenis toen het hele leven nog enkel maar leek te draaien rond plezier maken op zoveel mogelijk verschillende feestjes.

De splinternieuwe, maar toch zeer oud klinkende liedjes van ‘The End Times Spasm Band’ zorgen daarbij voor onvergetelijke momenten van genot en pret. Onze daartoe aanbevolen tracks uit dit album zijn opener “Summer Song”, het in Billie Holiday-stijl gezongen nummer “Still Leaving The Porch Light On”, het zacht swingende jazzliedje “Beelzebub”, het grappig door Bart Helms gezongen deuntje “That Sophisticated Thing” en de door het trompetgeschal van Eric Stuckey gedomineerde titeltrack “High Wire Lover” waarmee het gelijknamige album waardig afsluit. Een fijn plaatje, dus.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Chain Smoking Records

Info: Rob Forbes

video