KAAT VAN VLAANDEREN - SNOWDOG

Singer-songwriter Kaat van Vlaanderen komt niet uit de Vlaamse provincies, maar uit Maastricht in Nederland. In een verder verleden maakte zij naam als schilderes, vooraleer zij de muziek aan haar hart drukte als zoete medicijn voor rouwverwerking. Maar zelfs nog vóór haar vader overleed voelde zij zich al aangetrokken tot zingen, songschrijven en gitaar spelen. Haar jeugd droeg hiertoe bij, want als kind groeide zij op met de muziek van haar ouders dat een breed gamma bestreek, van The Beatles over James Last tot koormuziek en opera. Zelf lijkt Kaat in stemkleur en zanglijnen Madeleine Peyroux of Karen Carpenter achterna te gaan.

Haar debuutalbum, mede geproducet door multi-instrumentalist Gabriël Peeters, - die behalve piano ook contrabas en drum speelt -, lijkt zich te ontwikkelen in een eerder dromerig gebied, zoals je jaren terug in rokerige clubs kon beluisteren waar opflakkerend kaarslicht de geur van niet geleegde asbakken verdreef, kortom stemmingsmuziek met een diffuse gelaagdheid die je onverwijld meevoerde, zoals bijvoorbeeld het lijzig gezongen ‘Mr. Perfect’. Kaat liet de songs verschillende jaren rijpen wat je ook hoort in de dertien songs die nergens haastwerk verraden. Integendeel een song als ‘You Turn Me On’ met BJ Baartmans op slidegitaar en de trompetbijdrage van Carlo Nardozza komt over als uitgepuurde poëzie. Vaak zingt zij ook met klaarblijkelijke betrokkenheid over de complexiteit van de liefde zoals in ‘Steal The Moment With Me’ en ‘Love To My Mind’.

Celliste Marie-José Didderen en Alex Akela met viool voegen zich melancholisch naast het jazzy stemtimbre van Kaat, die van hoog naar diep kan gaan. Hierdoor groeien ‘Over Your Dead Body’ en ‘Home At Last’ uit tot de hoogtepunten van dit vrouwelijk sfeeralbum. In ‘All Over You’ zit dan weer humor verscholen. Het toont de veelzijdigheid aan van de songschrijfster die blijkbaar haar inspiratie haalt uit eigen ervaringen of opmerkzame observaties. Zo lijkt ‘Some Kind Of Mary (Star Of The Sea)’ uit eigen emoties op te borrelen en ‘Scream For Love’, een fijngevoelig wiegelied, uit nostalgische herinneringen.

De toekomst van de getalenteerde Kaat van Vlaanderen, die thans met eigen songs en een oude Spaanse gitaar de weg van de singer-songwriters opgaat, lijkt veelbelovend. Iemand die, zoals zijzelf zegt, de muziek als een bevrijding beleeft, zal er geen moeite mee hebben om zich bij het rijtje van de vrouwelijke gevoelsmusici aan te sluiten zoals Eva Cassidy, Lynn Miles, Rumer of de eerder genoemde Madeleine Peyroux.

Marcie

JANUARI
zo 15 mi Radio, Omroep Brabant - met gitarist Ruud Peeters - 15:30-16:00,
do 19 av De Bunker, Gemert - met Ruud Peeters op gitaar en toetsen - 22:00-23:00
za 28 mi Instore bij Sounds in Venlo - met BJ Baartmans - 15:00-15:30
FEBRUARI
do 09 av Live Stage Marnix, lokatie: Cultura in Ede - met begeleiding BJ Baartmans
20:45-21:45 - Eric de Vries
22:00-23:00 - Kaat van Vlaanderen
APRIL
di 03 av Cultuurhuis Heerlen - met BJ Baartmans op gitaar. BJ zal tevens optreden met eigen repertoire - 20.30

 

Artiest info
Website  
 

Label: Coast to Coast
Info: Broere Promotion

video