CROOKED STILL – FRIENDS OF FALL (EP)

De alternatieve bluegrassformatie ‘Crooked Still’ uit Boston, Massachusetts is op deze Rootstime recensiepagina’s al meerdere keren de revue gepasseerd. De laatste keer was ter gelegenheid van de release van hun vierde album “Some Strange Country” in de lente van 2010, de cd die volgde op hun al even mooie plaat “Still Crooked”.

Dit kwintet rond de ravissante, blonde zangeres Aoife O’Donovan die ‘Crooked Still’ in 2001 formeerde met banjospeler Gregory Liszt en bassist Corey DiMario, werd kort nadien gecompleteerd met cellist Tristan Clarridge en fiddlespeelster Brittany Haas.

Nu krijgen we een speciaal tussendoortje aangeboden door ‘Crooked Still’ in de vorm van een zeven songs tellend ep-tje dat de titel “Friends Of Fall” meekreeg. De reden voor deze release is het tienjarige bestaan van de groep dat ze met dit minialbum extra in de verf willen zetten.

Begonnen wordt er met het door Gregory Liszt geschreven banjoliedje “It’ll End Too Soon”. Daarna wordt een medley gepresenteerd van het op muziek geplaatste gedicht “The Peace Of Wild Things” van Wendell Berry met het nummer “Dayblind” dat Aoife O’Donovan schreef. Verder sieren twee bekende hits uit de jaren ’60 deze plaat met een bluegrassversie van “We Can Work It Out” van ‘The Beatles’ en een leuke interpretatie van het prachtige nummer “American Tune” van Paul Simon.

Uit de gelijknamige cd van John Hartford uit 1972 selecteerde ‘Crooked Still’ het nummer “Morning Bugle”. Dan is er ook nog een door de fiddle van Brittany Haas gedomineerde versie van de folktraditional “When Sorrows Encompass Me ‘Round” dat alweer voortreffelijk wordt gezongen door Aoife O’Donovan.

Daarna volgt een intimistische versie van het nummer “Pretty Bird” dat geplukt werd uit het album “Hazel And Alice” uit 1973 van de vorig jaar in april overleden Amerikaanse feministische bluegrasszangeres Hazel Dickens en Alice Gerrard.

De leden van ‘Crooked Still’ hebben aangegeven dat ze vanaf 2012 een rustperiode voor hun groep willen inlassen. Zangeres Aoife O’Donovan zal zich dan wat meer gaan toeleggen op een pas gestarte carrière als songschrijfster voor andere artiesten, banjospeler Greg Liszt zal meer gaan optreden bij zijn andere groep ‘The Deadly Gentlemen’ en cellist Tristan Clarridge zal met zijn zus Tashina gaan samenspelen in hun groepje ‘The Bee Eaters’. Dit gegeven maakt dat we het schijfje “Friends Of Fall” voorlopig eveneens als een laatste relikwie van ‘Crooked Still’ mogen beschouwen. We zullen het dan ook blijven koesteren tot het moment is aangebroken dat ze besluiten om hun werk voort te zetten.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Signature Sounds Rec.

Distr.: Munich Records

video