LAUREL BRAUNS – HOUSE OF SNOW

Ik vraag me soms wel eens af of er ooit een einde zal komen aan de aanvoer van nieuwe cd’s van nieuwe artiesten die op geheel eigen wijze met muziek bezig zijn. Sommige labelonafhankelijke artiesten doen dat op zeer professionele wijze, anderen knutselen hun muzikale prestatie en de bijhorende cd-cover als beginnende doe-het-zelvers in elkaar.

Wat me meer en meer opvalt is hoe hard elke artiest zijn best doet om met een leuk gepresenteerd eindresultaat voor de dag te komen. De verpakking van hun cd is een belangrijk gegeven en het resultaat van veel creativiteit, toewijding en inzet en vormt niet zelden een extra toegevoegde waarde aan het muzikale werk dat ze op het schijfje zelf aanbieden.

Die filosofische bedenkingen kwamen nu weer ineens bij me op toen ik de cd “House Of Snow” van singer-songwriter Laurel Brauns uit het Amerikaanse stadje Portland in de Noordwestelijke staat Oregon in handen kreeg. Een prachtige, veelkleurige collage siert voor- en achterkant van deze vierde plaat van deze folkzangeres. Het blijken twee van de vele kunstwerkjes te zijn van papierkunstenares Kaycee Anseth, die in Bend, Oregon woont. Dat was gedurende vier jaar trouwens ook de vaste verblijfplaats van Laurel Brauns alvorens deze in de herfst van 2011 terug naar Portland verhuisde.

Maar we hebben nu meer dan genoeg verteld over de verpakking en schakelen maar beter door naar de inhoud van deze cd. “House Of Snow” herbergt twaalf liedjes die allemaal door de nu 34-jarige Laurel Brauns werden gecomponeerd. De Ierse roots van haar voorouders klinken door in de meeste songs op dit album met nummers die zeer breed werden georkestreerd met blazers en strijkers. Bij de instrumentalisten ontdekten we zelfs enkele bekende namen, zoals Jenny Conlee van ‘The Decemberists’ op orgel en Sam Cooper van ‘Horse Feathers’ op banjo en mandoline.

Laurel Brauns groeit nog steeds als songschrijfster en als zangeres. Sinds haar debuutplaat “Swimming” uit 2001 en diens opvolger “Periphery” uit 2003 evolueerde ze van Americana en zachte rocknummers naar traditionele, Keltisch geïnspireerde folksongs, waarvan we voor het eerst konden genieten op haar album “Closed For The Season” uit 2007 en nu gaat ze op “House Of Snow” voluit voor liedjes in dit genre.

Onze selectie van favoriete songs uit dit nieuwe album klinkt als volgt: de sfeervolle ballad “Dolrums”, het catchy “Anywhere”, het aan Heather Nova herinnerende “Named After You”, het prachtige liedje “Kaleidoscope Eyes”, slotsong “James”, het van ‘Okkervil River’ geleende nummer “Westfall” en het emotievolle liefdesliedje “Love”, waarin haar fijne stem ons doet denken aan Natalie Merchant.

Als ons huisje in de volgende maanden vol sneeuw zou komen te liggen, dan zouden wij best weten hoe we ons toch leuk kunnen bezig houden, namelijk met de cd “House Of Snow” van Laurel Brauns in de cd-speler en lekker languit in de zetel liggend, warm ingeduffeld met een zacht ‘fleece’-dekentje.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Sweet Harlots Records

video