PAT ROBERTS AND THE HEYMAKERS – LONESOME AND BLUE

De eerste plaat van het trio ‘Pat Roberts And The Heymakers’ uit Phoenix, Arizona laat er geen twijfel over bestaan in welk genre deze drie heren zich een carrière in de muziekwereld denken te kunnen ontwikkelen.

Met regelrechte rockabilly en rock & roll-songs brengen Pat Roberts (twanggitaar en zang), Ed Michaels (drums) en Paul Thomas (staande bas en zang) op hun debuutalbum “Lonesome And Blue” complexloze liedjes van eigen makelij, aangevuld met een aantal nauwkeurig geselecteerde covers.

Van de dertien songs op dit album zijn er zeven door Pat Roberts zelf geschreven nieuwe composities en zes coversongs waar we later nog wat dieper op in willen gaan. Ook de artiesten die Pat Roberts in zijn muziekbeleving hebben beïnvloed zijn meteen herkenbaar aanwezig. Een beetje muziekkenner merkt al gauw diverse sporen van Elvis Presley, Roy Orbison, Johnny Cash en Hank Williams in de liedjes die hij zelf voor deze cd heeft gecomponeerd.

Uit die eigen nummers selecteren wij enkele hoogtepunten met opener “Baby” waarin de twang-sound van de Fender-gitaar meteen opvalt, rockabillysong “Mighty Big Love”, het verrassend mooi gezongen ritmische liedje “Ma Chère Petite”, titeltrack “Lonesome And Blue” met een Roy Orbison-achtige zangpartij, de in duet met Amanda Lee gezongen tearjerker “How Does It Feel” en de als afsluiter gebrachte ballad “Perfect Fool”.

Als we het dan ook nog even over de covers op deze cd willen hebben, dan herkennen we als eerste in het rijtje het nummer “All My Friends Are Gonna Be Strangers” van Lynn Anderson, ook gekend in de versie van Merle Haggard en George Jones. Andere eigen interpretaties worden gebracht van “Train Of Love” van Johnny Cash, “Uptown” van Roy Orbison, “Let’s Talk About Us” van Otis Blackwell en een getrouw aan het origineel gebrachte versie van de hit “Love Me”, destijds door Jerry Leiber en Mike Stoller geschreven voor Elvis Presley.

Enkel het nummer “Sugar Sweet” was een verrassend nieuwe ontdekking voor ons. Het swingende nummer werd in 1955 geschreven door bluescomponist Mel London voor Muddy Waters en kon nadien op diverse coverversies rekenen van o.a. James Cotton, Matthew Robinson, ‘The Icemen’, Freddie King en Willie Buck.

Als u van authentieke rootsmuziek houdt dan zult u het met heel veel respect opgenomen album “Lonesome And Blue” van ‘Pat Roberts And The Heymakers’ weten te koesteren als ware het een muzikaal testament van wat er in de voorbije vijftig jaar op muzikaal vlak allemaal is gebeurd in dit genre van rockabilly en rock and roll.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Electric Lotus Label

video