BLACK CAT BONE BLUES BAND - BLUES ITALIANO

Het was wat wennen in het begin hoor ! Luisteren naar Blues in het Italiaans gezongen behoort nu eenmaal niet tot onze dagdagelijkse bezigheden om niet te zeggen dat het een primeur was voor onze oren. Black Cat Bone Blues Band is de naam van de band en hun release kreeg de wel heel toepasselijke titel “Blues Italiano”. Om maar direct met de deur in huis te vallen: het is een méér dan aangename kennismaking geworden. Het begon al met het openings- en tevens titelnummer, een fijn tot meestampen uitnodigend Chicago bluesnummer met een prima mondharmonica ondersteuning van Gennaro Carrillo, die tevens de zanger van de groep is èn auteur van de fraaie opener. In het bijhorende booklet kan je de vertalingen van de nummers in het Engels terugvinden. En dat is een uitstekende zet want zo kom je tekstgewijs te weten waarom hij in het Italiaans zingt en er is geen speld tussen te krijgen.

Het tweede nummer neigt wat naar folk, je verwacht elke seconde een solo op het wasbord te horen bij wijze van spreken. Maar het blijft boeiend, een uiterst interessant muzikaal experiment vonden wij “Tempi Duri” met meervoudige zangpartijen en enkel mondharmonica als ondersteuning. In de geest van een slavenkoor zou je kunnen stellen en het verhaal bleek te kloppen toen we achteraf de vertaling erop nalazen.

Minder te spreken waren we over “Pulizia/Polizia”. Ondanks het uitstekende pianospel van Nunzio Dragonetti blijft de song niet echt in je geheugen zitten, eerder een opvulsel dat niet het prima niveau haalt van de andere songs. Zo een “I Miss Your Hills” bijvoorbeeld is een uitstekende slowblues met fantastisch gitaarspel van Gianni Di Ruvo, indrukwekkend gewoon. Hij schittert verder ook nog ondermeer op de enige cover die we op dit album terugvinden, een bluesversie van “Padrone Mio” van Matteo Salvatore. De ritmesectie met de mij verder onbekende heren De Palo op bas en Dal Barco op drums zorgt toch wel voor een onopvallende maar verdomd efficiënte stuwing op heel het album.

Het is hun vierde album van het vijftal en mij nodigt deze release in ieder geval uit tot verder opsporen van eerder werk van deze groep. Wennen aan blues in het Italiaans is de boodschap maar als je zoals ik van Buddy Guy houdt moet je dit zeker eens beluisteren !

Bluesyluc


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Black Cat Bone Productions