NILS LOFGREN – OLD SCHOOL

Een nieuwe plaat van de nu 60-jarige zanger, songschrijver en gitarist Nils Lofgren is altijd weer een aangenaam verrassende belevenis. Al 25 jaar staat deze kleine topgitarist op het podium naast de imposante Bruce Springsteen als prominent lid van diens geweldige ‘E Street Band’, maar af en toe komt hij zelf in de muzikale spotlights met een meestal uitstekende nieuwe soloplaat.

Het was ondertussen toch weer zes jaar geleden toen het laatste soloalbum “Sacred Weapon” van Nils Lofgren op de markt kwam. In 2008 was er wel een coverplaat “The Loner - Nils Sings Neil” waarop hij op geheel eigen wijze allemaal liedjes van zijn goede vriend Neil Young covert.

Maar nu is er wel een splinternieuwe studioplaat verschenen met “Old School”, zijn 44e soloproject uit zijn carrière. Het twaalf songs tellende album werd opgedragen aan zijn op 18 juni 2011 overleden soulmate Clarence ‘The Big Man’ Clemons die saxofonist was bij de ‘E Street Band’.

Naast elf eigen composities werd er één cover geselecteerd voor “Old School” met de schitterende ballad “Irish Angel” van Bruce McCabe, getrokken uit diens titelloze soloalbum uit 2002. Dat prachtige nummer werd al sinds geruime tijd door Nils Lofgren gebracht tijdens zijn live optredens.

Er zijn ook gastzangers uitgenodigd voor de opnamen van enkele tracks op deze cd. Zo zingt ‘Free’ en ‘Bad Company’-zanger Paul Rodgers op het bluesnummer “Amy Joan Blues”, ‘Foreigner’-zanger Lou Gramm op de rockende titeltrack “Old School” en ‘Sam And Dave’-soullegende Sam Moore op het nostalgisch terugblikkende “Ain’t Too Many Of Us Left”.

Daarnaast biedt Nils Lofgren op deze cd een gevarieerde mix van blues, rock en ballads waarin het grote talent van deze pocketman als songschrijver en als zanger geëtaleerd wordt. Bij de beste songs noteerden we het aan Ray Charles opgedragen nummer “Miss You Ray” en het aan zijn vrouwtje Amy opgedragen en op Springsteenwijze rockende liefdesliedje “Just Because You Love Me”.

Dan zijn er ook nog rustigere hoogtepunten met het ingetogen gebrachte “Love Stumbles On”, de emotioneel geladen ballad “When You Were Mine” en het samen met Root Boy Slim geschreven liedje “Let Her Get Away” waarin wordt teruggeblikt op alles wat er fout is gelopen in de liefde en in het leven.

Het zelfreflecterende “Why Me” is het nummer waar dit alweer uitstekende album van Nils Lofgren mee wordt afgesloten. We moeten hopelijk niet opnieuw zes jaar wachten vooraleer we nieuw werk van deze legendarische gitarist en zanger aangeboden krijgen, maar het luisteren naar dit recente album “Old School” verzacht het uitkijken naar een set nieuwe songs van Nils Lofgren aanzienlijk.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Vision Music Inc.

video