STRAYLINGS – ENTERTAINMENT ON FOREIGN GROUNDS

In februari 2008 verscheen voor het eerst een ep-tje van de Londense formatie “Strailings” op de platenmarkt onder de toepasselijke titel “Straylings EP”. Begin maart 2012 volgt daar een eerste volwaardige cd op met het elf songs tellende album “Entertainment On Foreign Grounds”.

‘Straylings’ is een muzikaal duo bestaande uit Dana Zeera en Oliver Drake. Dana’s broer Mishal Zeera tekende voor de productie van dit nieuwe album. De Zeera-familie heeft haar roots in Bahrein, een eilandstaat in de Perzische Golf in het Midden-Oosten maar leefde sinds vele jaren in Oostenrijk. Dana verhuisde in 2001 naar Londen waar ze Oliver Drake tegen het lijf liep. Hij is een rasechte Londenaar die tot voor enige jaren gitaar speelde bij de indierockgroep ‘The Veils’ en die band net had verlaten toen ze begonnen door te breken.

Dana en Oliver besloten om samen songs te gaan schrijven en te experimenteren met muziek en geluiden. De sound die ‘Straylings’ op “Entertainment On Foreign Grounds” brengt kan omschreven worden als dromerige, wat donker klinkende nummers met een sobere orkestratie van gitaren, bas en drums.

Soms wordt er ook wel wat steviger uitgehaald op enkele songs, zoals openingstrack “Carver’s Kicks” of het nummer “The Saguaro” waarin de ‘reverb’ op de gitaren voor een wat mystiek geluid zorgt. Hier en daar klinkt de opname alsof we met een nog af te werken demo te maken hebben, maar dat lijkt ons een bewuste keuze van ‘Straylings’ geweest te zijn.

Dana Zeera zingt met een zweverige stem die ons hard aan zangeres Hope Sandoval van de Amerikaanse droompopgroep ‘Mazzy Star’ doet denken. Een eerste hoogtepunt op dit album is het wat rustigere nummer “The Spoils”, maar ook de door piano begeleide, akoestisch gebrachte ballad “Marie & The Dusty Lands” en het mooi afsluitende nummer “To Lay Down Roots” kunnen ons uitermate bekoren.

Tot slot willen we nog even de tracks “The Unravelling Of Mr. Ed” en het speelse nummer “Animal Flag” als toekomstig hitmateriaal vermelden en er u aan herinneren dat u dit dynamische schijfje pas binnen twee maanden in de winkel kan vinden. (CD-RELEASE DATUM: 5 MAART 2012)

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Deadpan Records

Info: Prescription PR

video