CARY MORIN - SING IT LOUDER

De hoes verdient wat mij betreft geen schoonheidsprijs, maar dat zijn we van Music Maker nieuwe releases stilaan wat gewoon, maar de twaalf aanwezige liedjes zorgen voor voldoende compensatie en kleuren dat gemis bij. Eerste beluistering ervoer ik als regelrecht sensationeel. Ik was er van overtuigd dat we hier te maken hadden met ’s mans super debuut. Ongetwijfeld heeft ook deze plaat een periode nodig van incubatie. Zelf volg ik hem sinds hij hier ter lande verscheen samen met Pete Knudson om Pura Fé te begeleiden tijdens haar laatste tournee, wat later resulteerde in het album "Pura Fe' Trio Live!: A Blues Night in North Carolina". De verwachtingen van hun optredens en deze CD maakte ons nieuwsgierig naar het nieuwe werk van Cary Morin. En in één woord: briljant! Want artistiek, vocaal, en muzikaal stelt hij met zijn folky, jazzy en bluesy composities – mij althans – zeer zeker niet teleur. In iets meer woorden moet men voor "Sing It Louder" van Cary Morin het woordenboek van countrymuziekvakjargon er eventjes bijpakken.

Voor Cary Morin, een doorgewinterde verhalenteller uit het Beloofde Land, of iemand die we best omschrijven als een artiest van de Music Maker Next Generation, moeten we zijn Indiaanse roots gaan zoeken in North Dakota. Als deze blanke bluesman eenmaal begint te zingen, is het alsof we naar de muziek van een vroege bluesy James Taylor aan het luisteren zijn. Maar de songs van Morin zijn eveneens niet louter blues. Bovendien is het lang niet altijd Morin en zijn akoestische gitaar. Met een gelijkgestemde ziel, als percussionist Pete Knudson weet hij elementen van griezelige countrysongs, stokoude folk en gruizige rockmuziek op glorieuze wijze samen te brengen. "Prisoner" en "Black Friday" bijvoorbeeld zijn bloedstollende bluesnummers van een ontegenzeggelijke klasse. Wat Morin ook doet, het resulteert te allen tijde in eigenzinnige singer-songwritermuziek.

Morin schrijft prachtige liedjes die op een plezierige manier blijven hangen, en hij zingt ze op een vloeiende manier. Knudson is perfect toegesneden op deze aanpak, want zij spelen er soepel en swingend op in, terwijl het ook nog eens steeds overal spannend blijft. Blues kun je het niet echt noemen, het is rootsy, jazzy en bluesy. Morin kan de zang zeer prima alleen af, luister maar eens naar de eerste twee nummers "Together" en de titeltrack, dan begrijp je precies wat we bedoelen. De plaat, waarvan de uitstekende productie in handen is van Tim Duffy, eindigt met de perfecte uitsmijter, het zeer ingetogen gezongen "You Were There With Me", dat je zelf vervolgens omwille van de perfecte begeleiding swingend loopt te zingen, tot je toch maar weer naar de cd-speler loopt om Morin's cd nog weer een keer te draaien. Kortom - we hebben hier een echt meesterwerkje te pakken dat niet alleen verslavend werkt, maar dat ook steeds beter wordt. Een aanrader.

Artiest info
Website  
 

Label: Music Maker Recordings

video