THE FAR WEST – THE FAR WEST

De geboorte van het Americanagroepje ‘The Far West’ dateert van begin 2010 toen de vijf muzikanten met roots in diverse andere bands elkaar in Los Angeles opzochten en de plannen voor een nieuwe eigen formatie rondom een overvloedige hoeveelheid glazen bier werden gesmeed.

Texaan Robert Black (bas en zang) vond er eerst de in L.A. wonende Tony Sanborn (drums) op zijn zoektocht. Dan kwam de uit New York stammende zanger-gitarist Lee Briante meeluisteren en aansluiten. Gitarist en pedal steel-speler Erik Kristiansen uit Louisiana en pianist Mike Wells completeerden de line-up van ‘The Far West’.

Nu lanceert dit kwintet een eerste studioplaat die geen titel meekreeg en simpelweg als ‘The Far West’ werd uitgebracht. Daarop staan zeer typerende Americana-liedjes met heel wat invloeden uit de country- en folkmuziek en diverse referentiepunten naar de sound die we kennen van o.a. ‘Whiskeytown’, Willie Nelson, Waylon Jennings en ‘Wilco’.

Van de veertien liedjes die op dit ‘live-on-tape’ in het Californische kuststadje Encinitas, San Diego opgenomen debuutalbum te horen zijn werden er acht door Lee Briante geschreven en Robert Black schreef de overige zes tracks. Het mooie aan dit gegeven is dat je met de beste wil van de wereld niet kan achterhalen wie welke song heeft geschreven, zo complementair zijn al de nummers op ‘The Far West’.

Natuurlijk hebben wij hier weer een lijstje van favoriete liedjes voor onze trouwe lezers geselecteerd. Het had eigenlijk de hele tracklijst moeten zijn maar we beginnen toch maar met opener “Bitter, Drunk And Cold”, gevolgd door countryrockers “Nothing Like You” en “Bound To Lose”, countryballad “Best Company Misery Ever Had”, tearjerker “Tears On The Pillowcase” en het tex-mex liedje “Not Far To Fall” met heerlijke accordeonklanken gespeeld door gastmuzikante Debra Tala.

En dan hebben we het nog niet gehad over de twee absolute hoogtepunten van dit schitterende album: de prachtige rumba in countryballad “Maricopa City Lights” en het fantastische nummer “I’ll Never Drink Again”, waarin loze beloftes worden gemaakt die toch nooit zullen kunnen nagekomen worden.

Dit is wel degelijk het debuutalbum van ‘The Far West’, maar als deze jongens ons hier en nu een contract zouden voorleggen waarin zou staan dat ze onze huisband voor de volgende tien jaar zouden worden, dan zetten wij daar meteen blindelings onze handtekening onder. Geen enkele overbodige track op een lijstje van veertien nummers is niet zo veel beginnende groepen gegeven, maar ‘The Far West’ doet enkel naar nog meer nummers verlangen. Laat die tweede cd dus maar niet te lang op zich laten wachten.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Light Fighter Records

video