V. A. THE BLUES AN EVOLUTION

Het is altijd wat met verzamel-cd’s. Ofwel krijg je een verzameling songs te horen waarvan je er al ettelijke hebt op individuele albums, ofwel is het zoeken naar pareltjes om het kaf van het koren te scheiden, er is altijd wel iets mee. Niet zo met deze “The Blues An Evolution”. Het, in Chicago gevestigde, onafhankelijk blueslabel “Electro Glide Records”, bezorgt ons met deze overzicht-cd, een betere naam dan verzamel-cd, twaalf ronduit uitstekende songs. Uiteraard is het de bedoeling dat hun artiesten wat publiciteit krijgen. De songs werden dan ook netjes verdeeld onder vier van hen. En daar is niets mis mee, wel integendeel.

Big Dog Mercer is de eerste die aan de beurt is en die maakt al direct indruk. Een schitterende, rauwe stem en dampende, rockende bluessongs. Tenminste, twee van hen waaronder “Big Dog Blues”, met de heerlijke slide erin, een kanjer van een song. Ze serveren ook één sleper, het intrieste “Helpless”, knap werk maar wij verkiezen hun ruigere, meer rockende tracks.

Tweede in het rijtje is de immer steengoede Brandon Santini. De meeste bluesliefhebbers zullen hem nog kennen als vroegere frontman van het uitstekende Delta Highway. Hij trekt de goede lijn uit het verleden door en zijn briljant harmonicaspel blijft uiteraard een hoofdrol opeisen zoals “She’s Sweet Like Honey” mag aantonen. Brandon lijkt wat meer de funky richting uit te gaan dan vroeger maar zijn songs blijven ijzersterk en boeiend.

Een, op zijn zachtst uitgedrukt, meer dan aangename kennismaking volgt dan met Dan Baron die met zijn band Danny & The Devils fantastisch werk aflevert. Gierend gitaarwerk en aangrijpende vocals op de rockende bluessong “Jealousy” en dito kwaliteit op het rockende “Don’t Come Back This Time. Wij kunnen uiteraard niet oordelen of de rest van zijn songs hetzelfde vijsterren-niveau halen maar dit smaakt absoluut naar meer.

Afsluiter van dienst is Tom Holland, u misschien bekend van zijn werk als gitarist bij James Cotton. En indien dit niet het geval zou zijn dan moet je maar eens naar zijn slidewerk luisteren. Dit is indrukwekkend te noemen. De man is bovendien gezegend met een prima, soulvolle stem en de aard van zijn songs zijn wel meer bluesy getint te noemen dan die van zijn collega’s op deze release.

Wij vinden dit een fantastisch album dat je absoluut uitnodigt om meer van de artiesten individueel te gaan ontdekken. En ik ben er vrij zeker van dat bluesliefhebbers in het algemeen hetzelfde zullen besluiten.

Bluesyluc

Artiest info
Label: Electro Glide Records  
 

Promotie: Frank Roszak