VOODOO SWING – KEEP ON ROLLIN’

Kletterende doublebassen, bliksemende gitaarlicks, strak metronomisch tikkende drumsticks, maar evenzeer brillantine à volonté, vetkuiven, kleurrijke tattoos en heerlijk gepimpte hotrod’s: geen enkele muziek scene is zo herkenbaar als de Rockabilly scene. Pose en decoratie is één ding, maar technisch is Rockabilly één van de moeilijkst beheersbare muziekstijlen, zeker qua gitaarspel. Trukjes met effecten of andere verdoezelingen kunnen je hier nergens redding brengen en als je eenmaal Brian Setzer live aan het werk hebt gezien, weet je waar je je referentiepunt mag leggen. Het in Phoenix, Arizona residerende en in Europese contreien al lang gekende Voodoo Swing bewijst echter met zijn stomende vijfde release “Keep On Rollin’ dat je ze gerust in de bovenste Rockabilly lade mag leggen.

Het zal de tweede maal zijn dat Voodoo Swing doorstoot naar de top van de Rockabilly. In de jaren negentig viel het trio wegens persoonlijke omstandigheden uit elkaar, maar gelukkig staken ze in 2008 de vetkuiven terug bij elkaar in de studio om opnieuw hun plaatsje in de Rockabilly wereld op te eisen met hun derde, in eigen beheer uitgebrachte album “Greasers Por Vida”. De opvolger “Refreid Voodoo Beans” werd geproduced door Olivier Zahn en opgenomen in de Electric Lotus Music studio, waaruit het Electric Lotus Label groeide, dat vandaag Voodoo Swing intekende voor hun nieuwe release “Keep On Rollin’”.

Op de cover van de cd prijkt een statige, uit ’69 daterende Lincoln Continental, die de band trouw en in stijl van podium naar podium brengt. Voodoo Swing bestaat vandaag uit Paul “Shorty” Kreutz, die fier kan buigen op het sponsorschap van de befaamde Gretch gitaren en Nucklehead strings, Leeroy Nelson drums en kreten en Wesley “Sparkey” Hinsaw op “Doghouse” dubbel bas. Voodoo Swing geeft je elf songs lang op “Keep On Rollin’” alles waarnaar elk Rockabilly hart smacht: een flinke dosis rock’n roll, gemixt met country, blues en de nodige psychobilly. Het album schiet uit de startblokken als een rollin’ burnout met de op donkere baritongitaar drijvende titeltrack “Keep On Rollin’”, nog meer aangevuurd door een perfecte Texas Boogie gitaarsolo en een flinke portie echo op de smekende zang van Shorty. De in western swing gedrenkte opvolger “Hillbilly Rock’n Roll” heeft zijn titel niet gestolen en betovert je als onweerstaanbaar dansbare song, met virtuoos rockend gitaarspel en knappe backing vocals van Bindi “Baby” Modela, terwijl het geheimzinnige “Quit Jivin’ Me” drijft op een knappe bluesy SRV gitaarshuffle. Het galopperende “Voodoo Continental” kan tellen als tribuut aan hun toerwagen en raast aan je voorbij met gierende banden, dampend als een vurige Mystery Train. “18 Wheels” klinkt dan weer extreem verleidelijk met romantische slidegitaar, de smachtende stem van Bindi Modela en de virtuoze gastgitaar van Wyatt Maxwell.

Vetkuiven en rockende dansvloerfanaten wees gewaarschuwd: Voodoo Swing staat op scherp en positioneert zich met “Keep On Rollin’” moeiteloos bij de crème van de Rockabilly scene en doet de stijl echt eer aan met een eigen, originele klank. Wanneer kunnen we dit spektakel asjeblieft live meemaken?

Yvo Zels

Artiest info
Facebook  
 

CD Baby

Label: Electric Lotus Label