ALLAN THOMAS – DEEP WATER

Het lijstje van muzikanten die meezingen en meespelen op de nieuwe plaat “Deep Water” van de New Yorkse singer-songwriter Allan Thomas is werkelijk impressionant. Er zijn op het ‘credits’-lijstje namen van musici te lezen die vroeger ook samengewerkt hebben met o.a. Van Morrison, Neil Young, Bonnie Raitt en James Taylor.

Vooral het feit dat hij er in slaagde om David Crosby en Graham Nash te overtuigen om backing vocals te komen meezingen op het nummer “The Longest Ride” op deze cd mag als een sterk staaltje overredingskracht van deze muzikant worden beschouwd. Maar Allan Thomas is natuurlijk ook geen beginner in dit vak, waarin hij zich doorheen de jaren een grote vriendenkring heeft opgebouwd.

Zijn eerste plaat “A Picture” werd al in 1971 uitgebracht en enkele albums en veertig jaar later is er nu dus “Deep Water”, zijn vijfde en nieuwste cd met tien eigen composities en twee nummers die hij in een samenwerkingsverband heeft gecomponeerd: “The Gift” met Randy Handley en “Soldiers Of Misfortune” met gitarist Bryan Kessler, die hier ook op drie tracks meespeelt op elektrische gitaar.

Een veelschrijver van liedjes is deze Allan Thomas wel niet te noemen. Zijn tweede studioalbum “The Island” verscheen 18 jaar na de debuutplaat in 1989, de derde plaat “Coconut Culture” in 1997 en in 2007 was er pas een vierde album met “Making Up For Lost Time”.

De songs op “Deep Water” vormen een muzikale kruising tussen folk, country en jazzmuziek en roepen enkele keren herinneringen op aan de liedjes die we kennen van artiesten als James Taylor en Crosby, Still & Nash. In de twee songs “Deep Water” en “It All Comes Down To Love” zorgt zangeres Anjela Rose voor melodieuze backing vocals.

Ook de bijdrage op trompet van Judd Miller bij de song “Deep Water” en op mondharmonica in “”Boyish Man” verdienen hier een speciale vermelding. De meer jazzy tracks als “Fall In Love Too Easy”, “Homegrown”, “The Gift” en “Other Than That” en het van blues- en rockklanken doordrenkte “Monkey Business” completeren dit mooie nieuwe album van Allan Thomas.

Zoals eerder gezegd is deze muzikant uiterst spaarzaam als het op het uitbrengen van nieuwe platen aankomt. Maar als ze dan van een dergelijk hoogwaardig kwalitatief niveau zijn, dan mag het wat ons betreft ook wel wat langer duren vooraleer we een volgend album van Allan Thomas zullen mogen begroeten.

(valsam)

“With an interesting mix of folk and jazz music, New York’s singer and songwriter Allan Thomas is offering a pleasant time to anyone listening to his fifth album ‘Deep Water’. Five records is not that much in a musical career which is lasting more than 40 years, but when the qualitative level is as high as on this record, we don’t mind to wait a bit longer to welcome his next release.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Black Bamboo Rec.

Info: Hemifran