BEVERLY MCCLELLAN – FEAR NOTHING

Wie echt naam wil maken in het selecte kransje van vrouwelijke rockartiesten kan beter gezegend zijn met een uniek stemgeluid, want de lat ligt er zeer hoog, met ronkende namen als Melissa Etheridge, Bonnie Raitt, Janis Joplin of Etta James. Geen enkel probleem echter voor Beverly McClellan die zich qua vocale kwaliteiten moeiteloos naast de allergrootsten hijst en dit met haar vijfde album “Fear Nothing” in elf soulvolle, bluesy rockende nummers overduidelijk bewijst.

Het motto van Beverly McClellan is even eenvoudig als duidelijk en dit geldt zowel voor haar artistieke prestaties als in het dagelijkse leven: "Be Yourself, Love Yourself, Always Be Honest And Let The Rest Come Naturaly". Met dit in het achterhoofd haalde ze, gecoacht door Christina Aguilera, de finale van NBC’s zangtalentenjacht The Voice. Eigenlijk heeft iemand met zulk een songwriterskwaliteiten, een uniek stemgeluid , die daarenboven nog een tiental instrumenten bespeelt als Beverly zo’n finaleplaats niet nodig, maar het leverde haar toch de verdiende publiciteit en financiële vrijheid op om van haar nieuwe plaat “Fear Nothing” het pareltje op haar kroon te maken. Voeg daarbij nog de bijdrage van een topproducer als David Z (Prince, Billy Idol, Buddy Guy), een schare topmuzikanten en niemand minder dan Keb Mo die zich achter haar schaarde, dan mag je haar finaleplaats toch wel een godsgeschenk noemen.

Eén stemverheffing van Beverly is voldoende om je te overtuigen van haar superieure vocale kwaliteiten en dit blies ook haar coach Christina Aguilera omver. Zij liet Beverly echter meer het soulvolle en het bluesy uit haar krachtige rockstem halen, wat duidelijk hoorbaar is op dit nieuwe album. Wat er ook uitspringt zijn haar Indiaanse roots, want wanneer ze de plaat aftrapt met “I See Love”, voel je dezelfde vibes door je lichaam stromen als bij een intens blues rockende Pura Fé. Ook de inbreng van atmosferisch klinkende akoestische instrumenten zoals een hevig gestrumde gitaar en de roestige slidende Dobro klank dragen meer dan hun steentje bij om de juiste sfeer te scheppen in deze song. Het album is een zeer afwisselende plaat geworden, die de spotlights richt op elk facet van de talentrijke Beverly McClellan, maar vooral de soulvolle wending benadrukt, die ze met hart en ziel in een nummer kan leggen. Zo schreeuwt het bluesy “Lyin’ To Me” met zijn saloonpiano en Dobro recht richting rokerige blues clubs in New Orleans en smeekt eigenlijk om een gospelkoor. Ook de knap gecoverde traditional “Nobody’s Fault But Mine” trekt en sleurt als een stoomboot op de Mississippi en is een nummer dat op Beverly’s maat gesneden lijkt, met schitterende soulvolle zangpartijen waar ze telkens de juiste subtiliteit weet te behouden. In het bluesy rockende “I Can’t Hide” kan haar krachtige stem heerlijk dit swingende nummer veroveren, aangespoord door knap Robert Cray getint gitaarwerk en een vibrerende Hammond op de achtergrond. Knap radiovriendelijk heeft Keb Mo zijn productie vleugels uitgeslagen over “Love Will Find A Way Out”, waar hij Beverly geslaagd richting Tina Turner uitjaagt, terwijl het romantisch naar haar roots terugblikkende “I Will Never Forget” heerlijk in de oren klinkt als melancholisch getinte ballade, met aangrijpende zang en akoestische gitaar. Voor de echt verliefde zielen is “Come To Me” dan weer het op maat geknipte nummer, dat traag op piano hartverscheurende één tegel romantiek uitlokt.

Voor Beverly McClellan betekent de release van “Fear Nothing” zo niet een tweede start, dan toch wel een belangrijke stap vooruit in haar muzikale carrière. Talent heeft deze dame altijd gehad, maar nu krijgt ze de kans om dit te ontplooien voor een groter publiek. Met “Fear Nothing” grijpt ze die kans met beide handen. Je zal verstelt staan hoe haar powervolle stem zich perfect en subtiel bij elke stijl weet aan te passen en zo zowel rock, blues als soulfanaten zal weten te bekoren. Een schitterende plaat, recht uit het hart.

Yvo Zels

Artiest info
Website  
 

Label: Junk Drawer Records
Distr.: Vizztone Records