JIM KELLER - SOUL CANDY

Tommy Tutone is in de Benelux landen nooit erg serieus genomen. Waar Bruce Springsteen in Europa misschien nog wel warmer werd onthaald dan in de Verenigde Staten, werden vrijwel al zijn soortgenoten hier verguisd. De mannen van Tommy Tutone, die we tot deze soortgenoten moeten rekenen, kregen in Europa nooit een poot aan de grond en scoorden slechts met zeer bescheiden hitjes. In Amerika was en is Tommy Tutone echter een grootheid. Al hun albums gingen in grote aantallen over de toonbank, flink wat singles werden vette hits, grote zalen en stadions werden moeiteloos gevuld. Het nu pas verschenen "Soul Candy" van Jim Keller, medeoprichter van deze rock band Tommy Tutone en medeschrijver van "867-5309/Jenny" is in de Verenigde Staten dan ook een zeer gewild cadeau voor onder de kerstboom, maar zal hier de zak, sok of boom waarschijnlijk niet vaak halen. Helemaal terecht is dat niet, want na beluistering van dit album kan ik alleen maar concluderen dat Jim Keller en zijn band veel beter zijn dan ik had verwacht.

"Soul Candy" werd opgenomen met leden van zijn huidige liveband en diverse vrienden, het album is dan ook het resultaat van een jaar samen te schrijven en te spelen ter ondersteuning van Keller's 2010 LP, "Sunshine In My Pocket", zijn solodebuut. Keller zegt zelf: "The best songs happen from that first blast of inspiration. Basically nothing is cooler to me than a great three-minute pop song. It's like a little bit of soul candy."  Keller en zijn vrienden doken dus terug de studio in met producer Hector Castillo (Brazilian Girls, Roger Waters) en nam een album op waarbij de kwaliteit van het gebodene eerder gezegd opvallend hoog is. De band bestaat uit Byron Isaacs (Levon Helm), Glenn Patscha (Sheryl Crow) en Chris Masterson (Steve Earle), en op dit album met hulp van Steve Berlin (Los Lobos), Falcon Valdez, Steve Goulding (The Rumour), Shawn Pelton en backing vocals van The Holmes Brothers. Gemixt door Tchad Blake (Los Lobos, Crowded House, Tom Waits) en gemasterd door zijn beste vriend Dave McNair (Los Lobos, Alejandro Escovedo), horen we hier tien songs, door hem zelf geschreven of veelal co-written met Byron Isaacs, songs die hij met zijn soulvolle strot met hart en ziel vertolkt.

Van begin tot eind, is "Soul Candy" verpakt met  onveranderlijke energie die zo te lezen op Amerikaanse sites Keller's live shows definiëren. Waarschijnlijk is "Giving it Up to Love" met zijn gedreven gitaren en Hammond orgel dan ook een grote publieksfavoriet. Meteen horen we de bruisende harmonieën en een aanstekelijk optimisme dat over de hele lijn van dit album voelbaar is. Het bluesy getinte "Julianne" gaat over een oude liefde met gospelgetinte backing vocals van The Holmes Brothers en pedal steel door Jon Graboff en "Modern Girl" is een weelderig geproduceerd gelaagd popnummer. Na een onderbreking van tien jaar, zijn we blij Jim Keller te mogen begroeten met "Soul Candy", zijn tweede album in evenveel jaar. De naam Springsteen is al gevallen, om verder namen van artiesten als vergelijkingspunt te noemen denken we aan Graham Parker & The Rumour  in "White Gloves And Pearls", Mink DeVille in "Julianne" en Moon Martin bij het horen van de titeltrack. Liefhebbers van een portie grootse rock ’n roll zijn bij Jim Keller echter zeker aan het juiste adres. Je zult 10 soul getinte nummers vinden op deze plaat, variërend van rockers als "Meltdown" en "Giving It Up To Love" tot ballads zoals "Julianne" en "Modern Girl ". En natuurlijk maakt Keller daarbij ook behendig gebruik van een blazerssectie. Het is even zoeken waarschijnlijk om deze cd te bemachtigen, maar deze zoektocht wordt beloond met een prachtcd van een artiest die zeker nog niet aan stoppen denkt.

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
JIM KELLER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

video