THE WASHOVER FANS – THAT HABIT SUITS YOU

Het uit Seattle, Washington afkomstige akoestische kwartet ‘The Washover Fans” werd in 2009 opgericht door vier jonge muzikanten: zangeres Gillian Tart, David Smith, Colin Isler en Seth Hayden. De eerste drie zorgen voor het vocale werk op hun liedjes waarvan er negen nieuwe exemplaren op hun debuutalbum “That Habit Suits You” zijn terecht gekomen.

Hun akoestische folkliedjes zijn stuk voor stuk eigen composities waarbij ook enkel akoestische instrumenten als mandoline, gitaren, banjo en cello worden gebruikt voor de begeleidende muziek bij de door de drie zangers in harmonie gebrachte nummers.

“That Habit Suits You” werd op amper zes dagen tijd zo goed als live in een studio in Seattle opgenomen in het begin van 2011 onder leiding van producer Steven Aguilar, die eerder al had samengewerkt met o.a. Damien Jurado, David Bazan en ‘The Head And The Heart’.

We krijgen enkele zeer knap in elkaar gestoken nummers aangeboden met openingstrack “Yours”, de daarop volgende song “A Ways” en het door zangeres Gillian Tart erg mooi gezongen nummer “Santa Fe”. Verder kunnen wij vooral genieten van de liedjes “Light Sweet Crude” en “The Last Thing” op dit album. Om voor wat ritmische variatie te zorgen werden er met “Soldier” ook een sneller gespeeld bluegrassnummer aan de playlist toegevoegd en ook “Last Place To Go” wijkt af van de op deze plaat overheersende sfeer van rustige folkballads.

‘The Washover Fans’ besteden trouwens veel aandacht aan de inhoud van hun songteksten die over een betekenisvol onderwerp moeten gaan en bij voorkeur een boodschap aan de luisteraars bevatten. Bij hun live shows brengt deze formatie ook coversongs van Americana-liedjes die hun eigen manier van songschrijven en zingen hebben beïnvloed. Hun eigen, vlot herkenbare sound zorgt er dan voor dat er een geheel eigen interpretatie aan zo’n nummers wordt gegeven.

“That Habit Suits You” was zeker een aangename kennismaking met deze band, waarvan we hopen dat hun inspiratie niet zal opdrogen na deze eerste plaat en dat ze ons niet te lang op nieuw werk laten wachten. Akoestische folkmuziek is namelijk een genre dat momenteel zeer in de actualiteit staat en van dat actuele succes kunnen ‘The Washover Fans’ momenteel zeker hun graantje meepikken.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video