MANIC STREET PREACHERS – NATIONAL TREASURES – THE COMPLETE SINGLES

Blackwood, Caerphilly is de nauwelijks op een landkaart vindbare plek in Wales waar drie snotneuzen in 1986 besloten om een groepje te vormen. Die drie waren James Dean Bradfield, Nick Wire en Sean Moore en de naam die ze voor hun band bedachten was ‘Manic Street Preachers’. Qua te spelen muziek kozen ze in het begin voor het rauwere punkgenre, iets dat in de volgende decennia langzaam maar zeker uitgroeide naar alternatieve stadionrock en moderne popmuziek.

Nu zijn we 25 jaar later, de tieners zijn volwassenen van middelbare leeftijd geworden en de ‘Manics’ hebben in die kwarteeuw een indrukwekkende erelijst van hits bij elkaar gespeeld. De groepsbezetting heeft in al die jaren geen wijzigingen ondergaan, zij het dat hun voormalige gitarist en tekstschrijver Richey Edwards in 2008 - dertien jaar na zijn nog steeds onopgehelderde plotse verdwijning - officieel dood werd verklaard. De laatste studioplaat “Postcards From A Young Man” van de ‘Manics’ uit 2010 werd postuum aan hem opgedragen en bevatte meerdere verwijzingen naar de herinneringen aan hun betreurde vriend en dichter.

Om hun jubileum te vieren verscheen nu het dubbelalbum “National Treasures – The Complete Singles” op de markt met daarop 38 nummers uit de succesvolle muzikale carrière van ‘Manic Street Preachers’. De alternatieve rockmuziek met het gitaarspel en de zeer herkenbare zangstem van James Dean Bradfield op de indrukwekkende ritmes van Nick Wire’s basriffs en Sean Moore’s drumbeats kan werkelijk als nationaal Welsh erfgoed beschouwd worden.

Enkele van hun grootste hits worden in Groot-Brittannië tijdens live optredens van de ‘Manics’ als echte ‘anthems’ of nationale volksliederen meegebruld door hun hondstrouwe publiek. De op deze dubbele verzamelaar geplaatste songs zijn een creatieve selectie van de beste nummers en grootste hitsingles uit hun tien officiële studioplaten, vertrekkend van debuutalbum “Generation Terrorists” uit 1992 over hun grootste succesplaat “This Is My Truth, Tell Me Yours” uit 1998 tot bij de laatst uitgebrachte tributeplaat “Postcards From A Young Man” uit 2010.

Daarbij passeren natuurlijk hun allereerste hit “Motown Junk” uit 1991, het nummer “Suicide Is Painless” uit 1992 dat als themalied voor de film ‘M*A*S*H’ werd gebruikt, “Everything Must Go” uit de gelijknamige cd uit 1996, de grootste ‘Manics’-hits “If You Tolerate This Your Children Will Be Next” en “You Stole The Sun From My Heart” uit 1998, het enkel als single uitgebrachte succesnummer “The Masses Against The Classes”, het controversiële “The Love Of Richard Nixon” uit de 2004-cd “Lifeblood” om te eindigen met hun meest recente hitsong “This Is The Day”, een single die momenteel nog in de BBC-hitcharts genoteerd staat.

“National Treasures - The Complete Singles” wordt in drie verschillende formats op de markt gebracht: er is deze dubbel-cd, naast een ‘Deluxe’-editie met de 2 cd’s en een dvd en een ‘Super Deluxe’-editie met 38 vinylsingles van elk nummer op deze compilatieplaat. De zachte vriendenprijs die u voor dit laatste collector’s item moet betalen is 165 Britse ponden.

Genoeg keuze dus voor verzamelaars van historisch materiaal van ‘Manic Street Preachers’, de groep die door de lezers van ‘New Musical Express’ verkozen werd tot de beste live groep aller tijden. Wij zijn op onze gekende bescheiden wijze echter al heel blij met de twee schijfjes vol prima hits in een standaard cd-doosje.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Sony Music

Distr.: Sony Belgium

video