CLARENCE MILTON BEKKER - OLD SOUL

Clarence Milton Bekker werd geboren in Suriname in 1969 en verhuisde met de rest van zijn familie naar Nederland toen hij ongeveer zes was. In 1985 werd hij derde in de preselecties van Henny Huisman's soundmixshow met en nummer van Jermaine Jackson, en ambitieus als hij was, ontgoochelde hem dat. Twee jaar later werd hij zanger van de Swinging Soul Machine, een band die sommige van onze lezers nog wel kennen. Ze traden regelmatig op met The Trammps en het was hun bassist die Clarence in contact bracht met het Belgische producersduo Peter Bauwens en Phil Wilde. In 1990 verliet Clarence Swinging Soul Machine om het solo te gaan proberen.

Zo zag Jean Paul de Coster, de man achter 2 Unlimited hem aan het werk en was zeer onder de indruk van zijn performance. Onder de artiestennaam CB Milton maakt Clarence een eerste cd en een viertal singles die een groot succes werden, maar zijn opvolger en zijn derde verschenen release deden het heel wat minder. Wat later werd hij nog genomineerd voor de TMF Awards als beste Nederlanse artiest. Op het verkeerde moment blijkbaar, want tegen de overmacht van de plots immens populaire Marco Borsato was geen kruid gewassen. Langzamerhand begon hij minder en minder op te treden en verdween CB Milton uit de spotlights.

De laatste tien jaar gebeurde er zoveel in het leven van Clarence Milton Bekker dat het enkel in een notedop samen te vatten is, anders zal ons verhaal te lang worden. Eerst het verlies van zijn moeder dat hem erg trof, daarna een wereldreis om alles op een rijtje te zetten, terugkeer naar Nederland, drugproblemen in Amsterdam, verhuis naar Barcelona, waar nog grotere terugproblemen zijn deel werden. Dan...eindelijk, door zijn werk als straatmuzikant en Playing For Change, een project met multiculturele straatartiesten ging het terug de goede richting uit. Zijn bijdrage aan "Stand By Me" een ongelooflijk aparte clip, ondertussen al meer dan 43 miljoen keer (jawel!) bekeken bij You Tube, voegen we nog even bij deze bespreking. Mede hierdoor was keerde het tij voor Clarence en kwam hij terug in de belangstelling en op het goede pad.

Nu is er dus "Old Soul" de nieuwe cd van de nieuwe Clarence Milton Bekker. Boven de cd titel staat vermeld "Playing For Change presents...". Van een sterk merk moet je nu eenmaal gebruik maken om de belangstelling te bekomen die je verdient. Terecht verdient ook, want Clarence Milton Bekker is een man met een STEM. Die hoofdletters staan er omdat het inderdaad een prachtige stem is waarover de man beschikt. Iemand die zich waagt aan covers van Otis Redding "Try A Little Tenderness" of de Isaac Hayes/ David Porter compositie "Hold On, I'm Coming" beschikt beter over een zeer sterke soulstem, of hij gaat af als een gieter. Geen gevaar voor Clarence: die stem is er. Een andere "Old Soul" cover is "Who Is He (And What Is He To You)" van Bill Whithers, hier bij ons in Belgiƫ vooral bekend in de versie van onze eigen, te vroeg overleden, Luke Walter Jr. en zijn band Blue Blot.

Ander opvallend feit: een paar weken geleden bespraken we hier de cd van The Phantom Blues Band, enkele dagen terug die van Curtis Salgado en nu deze, en driemaal vinden we een groot deel van dezelfde topmuzikanten terug, zoals onder meer Tony Braunagel op drums en gitarist Johnny Lee Schnell. Driemaal ook hadden we te doen met een prima cd. Kwaliteit drijft boven zeggen we dan. Tussen al die top-soulcovers is het echter een eigen compositie van Bekker die mijn favoriete song op deze release geworden is, het sfeervolle "Shine On Me". Naast een topzanger is Clarence dus ook nog eens een prima songschrijver.

De elf soulvolle tracks op deze cd die een eerste stap in zijn nieuwe carriƩre vormen waren voor ons meer dan voldoende om ons te overtuigen van zijn unieke talent. Nu jullie nog!

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Concord Records / Universal

video