PAUL KARAPIPERIS - SOMETHING LIKE BLUES OR HAUNTED BALLADS

We gaan het hier niet hebben over de financiële toestand van Griekenland en de gevolgen die dat voor zijn inwoners meebrengt, want dit is immers een site die zijn aandacht enkel richt op muziek, niet op economie en commercie. Toch kan het ene spijtig genoeg moeilijk zonder het andere, en daar hebben we hier al meteen een voorbeeld van: deze release zal net door de problemen in het thuisland van Paul Karapiperis, voorlopig niet als volwaardig cd-schijfje maar enkel als (gratis) download op hun site verschijnen. Wie echter wil steunen, kan via cd-baby voor de ongelofelijk lage prijs van 3 Euro de cd downloaden. Daarvoor kun 'm zelf niet zingen, zeggen we hier dan. Dat hoeft ook niet, want Paul deed alles zelf en helemaal alleen in zijn eentje in zijn "Shelter" home studio’s in het Griekse Malesina.

Onze trouwe lezers kennen Paul Karapiperis waarschijnlijk al van zijn band Small Blues Trap waarmee hij al een paar prima cd's uitbracht of van zijn solodebuut "Fifteen Raindrops In An Ocean of Blues Tales ". Allemaal eigenzinnige bluesreleases die een beetje buiten de lijntjes kleuren, met Paul typische stemgeluid dat dicht aanleunt bij dat vanTom Waits. Een andere constante in zijn muziek, en dat is ook ditmaal niet anders, is dat hij een soort van kleine soundtracks maakt van zijn songs, regelmatig gebruik makend van wat toegevoegde, minimale geluidseffecten om een eerder mysterieuze, geheimzinnige sfeer te creëren. Ook is op deze cd het merendeel van zijn teksten gebracht in parlando. De ballads zijn in feite meer stories, verhaaltjes die verteld worden tegen een achtergrond van onder meer dobro, akoestische slidegitaren en zijn mondharmonica. Zoals te verwachten, zijn die teksten eerder pessismistisch en beschouwend van aard. Luister bijvoorbeeld maar naar ‘You Expect Me To Do The Right Thing" waar hij geen blad voor de mond neemt over de huidige toestand in zijn thuisland.

Als er iemand in Europa echt de blues kan hebben is 't inderdaad momenteel onze Griekse medeburger wel, en dat bewijst Paul Karapiperis dan ook. Zijn muziek heeft qua sfeer veel van de droefheid van de echte Delta blues, zoals die doorklonk in de muziek van de vroegere bluesvaders als Son House, J.B Lenoir en Mississippi Fred McDowell. Steek dat alles in een hedendaags Waits-jasje en je krijgt al wat een goed idee van wat je kan verwachten. Dit is dus verre van easy listening blues, maar voor wie even wat dieper wil graven en zoekt naar nogal apart klinkende bluessongs, kan de tweede solo-uitstap van deze Griekse bluesdichter een echte aanrader zijn.

(RON)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video