BEN GLOVER – DO WE BURN THE BOATS

Echt groot talent krijgt vroeg of laat toch het succes dat hij verdient en dit geldt zeker voor het Ierse singer - songwriter talent Ben Glover. Stap voor stap schaaft hij zelfzeker verder aan zijn songs en muziek en vandaag mogen we hier het knappe resultaat van beluisteren, zijn vierde album "Do We Burn The Boats", waarin Ben zijn schitterende, uit 2011 daterende album "Before The Birds" nog weet te overtreffen. We waren al diep onder de indruk van deze jongeman uit uit Glenarm, een dorpje in de buurt van Belfast, toen hij zijn vorige album live voorstelde in het voorprogramma van de befaamde singer – songwriter Marie Gauthier. Blijkbaar geldt dit ook voor haar, want zij schreef samen met hem het nummer “Rampart Street” voor zijn nieuwe plaat, die opnieuw opgenomen werd in Nashville Tennessee, onder het waakzaam oog van producer, songwriter en multi-instrumentalist Neilson Hubbard en een sterke ploeg van maar liefst negen muzikanten.

Samen sterker, is het motto van Ben Glover en ook nu weer zijn verschillende songs samen geschreven met andere songwriters, met als voornaamste medespeler Neilson Hubbard. Ook vocaal dragen al deze mensen hun steentje bij, met als resultaat een reeks schitterende melodieën die extra kracht putten uit de fraaie harmonieën. “We Burn The Boats” telt tien songs die de reputatie van Ben Glover als tegenspeler van Ryan Adams, David Gray of Bruce Springsteen alle eer aandoen en hem gemakkelijk op dezelfde hoogte tillen van deze topartiesten. Ook de uitgelezen, afwisselende extra instrumentale opvulling met piano, orgel, mandoline, ukelele, viool, cello, elektrische gitaar of lap steel tillen de songs naar een hoger gedetailleerd niveau.

“Do We Burn The Boats” is globaal genomen een zomers klinkend album geworden, met als uitschieters de uptempo opener met de fatalistische titel “Whatever Happens Will”, een nummer dat zeker Tom Petty zou plezieren en met de krachtige koorzang nog meer power toegemeten krijgt in het refrein.Ook de radiovriendelijke meezinger “Memo” en de krachtig met elektrische gitaar en met slidegitaar gestuwde country rocker in Bruce stijl “War To Believe (All This Time)” mogen we in deze categorie klasseren. Schitterend refererend naar ander groot Brits talent, Ben Howard, klinkt “A Thousand Suns”, dat met zijn handklap percussie, warme harmonieën en een dartele mandoline een tropische Afro-Caraïbische zeebries uit laat binnenwaaien.

Het album telt eveneens enkele beklijvende ballades, zoals het krachtige, door elektrische gitaar en piano begeleide “Break Away”, waar David Gray en Roy Orbison elkaar de hand reiken of het breekbaar en teder walsend “Do What You Do”, dat net als het droeve “No Means Yes” Ryan Adams gevoelens laat opborrelen. De afsluitende topper “Rampart Street”, laat je de Marie Gauthier krop in de keel krijgen en bouwt mooi op, met een ingetogen balans van organisch klinkende akoestische instrumenten als gitaar, cello en de snijdende viool van de getalenteerde Tania Elizabeth, die uiteindelijk vurige steun krijgen van een episch grollende elektrische gitaar.

Met “Do We Burn The Boats” mogen de ogen van het grote publiek eindelijk eens opengaan voor één van de meest getalenteerde songsmids van de jonge generatie, Ben Glover. De manier waarop hij zijn Ierse singer – songwriter roots levendig en origineel kruist met Americana, daar kunnen wij en Nashville enkel heil uithalen en verdient alle aandacht. Zijn derde album “Before The Birds” was al goed raak maar “Do We Burn The Boats” moet het nog verder schoppen tot voltreffer.

Yvo Zels

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby