SETH WALKER - TIME CAN CHANGE

Je kan Seth Walker een bluesartiest noemen, en dat is hij natuurlijk ook, met een gitaarstijl die, vooral in het begin, herinnerde aan die van zijn naamgenoot T.Bone Walker. Maar natuurlijk is Seth veel meer dan dat, hij bestrijkt het ganse Americana gamma. Dat wordt al aangegeven door het feit dat hij van Austin, Texas verhuisde naar Nashville. Waren zijn eerste twee platen nog eerder onder te brengen in het swingblues genre, met ook jazzy invloeden en veel blazers, tegen de tijd dat we hem interviewden voor Rootstime, bij het verschijnen van zijn sterke, titelloze, 4de cd was hij geëvolueerd tot een prima gitarist en een zanger wiens stemgeluid het beste van Ray Charles en Delbert McClinton in zich combineerde.

Hij verhuisde naar Nashville, en in 2009 verscheen "Leap Of Faith" een cd waarvoor hij samenwerkte met de befaamde songschrijver Gary Nicholson, die ook bijna alle nummers van Delbert McClinton schrijft, zoals ook de titelsong, die voorheen al een hit was voor Mc.Clinton. Daarmee was de definitieve stap voor verandering gezet, met een eerste cd die zich van de blues verwijderde, en meer in de American richting wees.

Met deze zelf geproducete en zeer persoonlijk gerichte "Time Can Change" is het verschil met de voorganger "Leap Of Faith" vooral te vinden in een meer directe en minder gepolijste sound, die wat meer gruiziger klinkt dan die van Nicholson, maar tegelijkertijd een intiemere sfeer creëert, met een meer ingehouden begeleiding. Met enkel een trio met Kevin McKendree, de top-toetsenman aan zijn zijde, plus vaste bassist Steve Mackay en drummer Derek Phillips, zit het qua omlijsting weer goed, en tussen de gastmuzikanten merken we bovendien Raoul Malo (Mavericks) en Ray Benson (Asleep At The Wheel) op. Ook de Mc Crary Sisters duiken weer op, zoals op wel meer releases de laatste maanden met hun knappe backingvocals De opnames werden grotendeels gefinancierd door een groep hechte fans via een "Kickstarter" fundraising actie.

Er nummers uit plukken is moeilijk, vooral omdat het ganse album als een mooi doorlopend geheel klinkt, maar de voorlaatste song, "What Now" laat horen dat de Ray Charles invloeden, ondanks de nieuwe aanpak, nog steeds sterk aanwezig zijn. Meer dan ooit ligt bij deze cd de focus op de stem van Seth Walker. Een paar nummers zijn opnieuw samen geschreven met Gary Nicholson, zo ondermeer de lichtvoetige afsluiter "More Days Like This", dat dankzij zijn sterke refrein waarschijnlijk een nummer zal worden dat vlug tot meezingen of -neuriën zal aanzetten. Maar de beste song blijft "In The Meantime", zelfs een van de beste songs die ik in de eerste helft van 2012 gehoord heb.

Om samen te vatten, "Time Can Change" maakt zijn titel waar, want dit is weer wat anders, deze nieuwste van Seth Walker, ook een stapje naar binnen in feite, om zodoende zijn meest persoonlijke en intieme cd te bekomen. Die prachtig warm klinkende tenorstem wordt bovendien nog steeds beter en beter. Of om een vriend te quoteren die thuis toevallig voor het eerst kennis maakte met de muziek van Seth Walker: "Wat een zanger, man!"

Heb je de tijd, en wil je kennismaken met Seth Walker, de bijgevoegde clip is een mooie 45 minuten durende registratie van een concert ter promotie van het "Leap Of Faith" album, maar ook al met enkele nummers van deze cd die toen de vuurdoop kregen. Meer dan de moeite waard !

(RON)

Artiest info
Website  
 

video