THE AGNOSTIC-PHIBES RHYTHM & BLOOD CONSPIRACY - CAMPFIRE TALES

Vooraf een waarschuwing aan scouts, gidsen, akela’s of zelfs ook aan woudlopers en cowboys! Mogelijk zullen zij met ‘creepy’ dromen geconfronteerd worden na het beluisteren van dergelijke ‘spooky’ kampvuursongs. Welke gedrochten of fantasieën echter ook hun dromen zullen bemannen, als deze rootsy psychobilly muziek naar hun geest meeverhuist, dan kan hun nacht niet meer stuk. Deze ‘Conspiracy’ weet hoe hun grimmige ideeën beeldrijk te verpakken en deze met swampy muziek te vermengen. Twee voortrekkers liggen aan de basis van dit aanstekelijk album: frontman Jackson Phibes van de garage-punk groep ‘Forbidden Dimension’ en het trio van het ‘Agnostic Mountain Gospel Choir’ -of AMGC-, met Bob Keelaghan als gitarist, Vladimir Sobolewski als contrabassist en Jay Woolley als drummer. Harmonica, piano, tamboerijn en handgeklap vullen de instrumentatie aan.

Jackson Phibes, alias Tom Bagley, met zijn reputatie van misantroop, had zich tijdelijk in een hut in Canada geïsoleerd om ver van de samenleving rustig aan nieuw materiaal te kunnen werken. Zanger/gitarist Bob Keelaghan ging hem daar opzoeken om een gezamenlijk project voor te stellen. De plaatselijke geesten moeten toen al bekokstoofd hebben dat uit het brein van beiden de geest van ‘The Agnostic-Phibes Rhythm & Blood Conspiracy’ zou oprijzen met deze ‘Campfire Tales’ als resultaat. Phibes en Keelaghan voegden hun stem en gitaren samen en gingen ermee aan de slag. Vanaf toen ruiste er een mix van garagerock, Appalachian blues, freakout punk door de bossen, gelardeerd met zang- en verhaalkunst, alles gecomponeerd door de ‘Forbidden Dimension’ en ‘AMGC’ zangers en versterkt met de ritmesectie van Sobolewski en Woolley. De schimmen van ‘Screamin’ Jay Hawkins’, Hitchcock, Tom Dooley, Merle Travis, Santana, The Black Keys, Peter en De Wolf en ‘Casper The Evil Ghost’ hechten zich aan de bizarre songs van het ongebreideld groepje.

Meer dan de spook- en horrorverhalen is dit album nochtans een muzikaal festijn met een ‘Who Fears The Devil’ attitude, voorlopig mijn favoriet samen met de titeltrack, waarin een inktzwarte stem al dadelijk de doemgeesten lijkt wakker te maken. Ook de furieuze ‘Windigo Song’ komt over als een macabere dans met die fantastische slidegitaar die de dansers lijkt voort te stuwen recht de afgrond in. Op ‘Neckin Party’ lijkt de drummer de lugubere ‘party’ te escorteren. ‘Respect’ met samenzang zou dan weer evengoed een polonaise kunnen zijn ingezet door aardgeesten die zich een weg naar boven en je voeten banen. De ‘Voices’ heeft hetzelfde ritme als een wandeling in de krochten van de geest. En ‘Butcher, Maker, Undertaker’ met prachtige slidegitaar heeft dat triomfantelijke van een zegelied. Al vanaf het begin, gegrepen door de mysterieuze intro, ben je geneigd om je in te voegen in de rondedans van de ‘Wild Night Company’, het enige instrumentale nummer. Op de andere wisselen de stemmen van Phibes en Keelaghan elkaar af als magiërs in hun eigen broeierig universum.

Marcie

Artiest info
Website  
 

Label: Shoutin’ Abner Pim Rec.
Info:Geraint Jones-G Promo PR