LEVELLERS - STATIC ON THE AIRWAYS

Wanneer muziek bittere tijden kan doen wegdeemsteren, staan we pal naast de legendarische Britse folk punkers de Levellers op de eerste rij. Al vierentwintig jaar verkondigt deze hechte groep een geëngageerde boodschap van hoop en maken ze een vuist tegen de wantoestanden in deze maatschappij. Ook vandaag staan ze met hun nieuwste release "Static On The Airways" op de barricaden om wereldproblemen zoals onder andere de financiële crisis in de bankensector, waarvan de kleine man in de straat het grote slachtoffer is, aan te kaarten en doen dit met hetzelfde vuur waarmee ze klassiekers van albums als "Levelling The Land" of "Zeitgeist" deden ontbranden. Hiermee tillen ze "Static On The Airways" naar hetzelfde niveau als deze klassiekers en mogen we zonder twijfel spreken van een topalbum dat alle heerlijke Levellers ingrediënten bundelt. Ze brengen ons weer gedreven songs, geschreven vanuit een eigen visie, die bijwijlen de folk flink laat rocken, maar je evenzeer weet te raken in meer akoestische ballades. Kortom, de Levellers brengen muziek die moeiteloos een concertzaal op zijn kop kan zetten met opgewekt enthousiasme, maar je evenzeer emotioneel diep kan raken met een pakkende boodschap. Van enige bitterheid is er ondanks al de jaren vechten tegen onrechtvaardigheid geen spoor te bekennen, integendeel, een boodschap van hoop die wat licht brengt in barre tijden, daar gaan frontman Mark Chadwick en de Levellers voor.

Mark Chadwick heeft altijd het principe van vrijheid en gelijkheid hoog in het vaandel gedragen. Het doet hem pijn wanneer hij de niets of niemand ontziende hebzucht ziet van een door het kapitaal geregeerde wereld, waar banken en beleggers egoïstisch meegraaien wat er te rapen valt, zonder om te kijken naar het menselijk kerkhof dat ze achterlaten en waar politici lijdzaam toezien. Trips naar Athene, waar de armzalige economische toestand degenen onderaan de ladder het diepst treft, deden Chadwick in zijn anarchistische pen kruipen.

Het resultaat is een dijk van een single en ambiancenummer bij uitstek, “Truth Is”, dat vooruit stormt als een oorlogszuchtig Sirtaki slagschip, met op kop de agressief snijdende viool van Jonathan Sevink, de splijtende stem van Mark Chadwick, een peloton strijdende mandolines en een als artillerie een bulderende percussie met bliksemende cimbalen. Treffende zinnen als “You’ve Got It All And It’s Still Not Enough” verantwoorden Chadwick’s woede. De single bevat alle klassieke Levellers elementen, maar er is ook nieuws onder de zon. Zo gaat het album van start met het couplet van het titelnummer "Static On The Airways" en diens opvolger “We Are All Gunman”, waar digitale riedels en synthesizer klanken hun intrede doen, samen met geheimzinnige, sterke koorzangen en een bijtende elektrische gitaar. De akoestische gitaar horen we het knapst doorklinken in “Traveller”, dat ondanks de krachtige stem van Chadwick, toch een ontroerende toets in mineur meekrijgt door cello en viool en ook het hoopvolle, met druppelende banjo en piano doorprikte “After The Hurricane” laat je wiegend wegdromen tijdens de organisch akoestische klanken. De plaat sluit sfeervol af in The Pogues stijl, met de tekstueel geüpdate Levellers versie van de traditional “The Recruiting Sergeant”, rechttoe rechtaan opgenomen in een studio livetake, die ons meevoert naar het nutteloze slagveld van Afghanistan, in de huid van een van heimwee en spijt vervulde rekruut.

Vierentwintig jaar na het ontstaan van de Levellers, klinken deze jongens nog even vrijgevochten en idealistisch als weleer. Volgend jaar valt er een jubileum te vieren, maar ondertussen is het genieten geblazen van één van hun sterkste albums “Static On The Airways”. Twijfel niet en laat ook jouw dag een “Beautiful Day” met de Levellers worden, want zie hieronder voor enkele zomerse live data.

Yvo Zels

05-07-2012 Lommel (B) - Lommel Leeft
06-07-2012 Leuven (B) - Beleuvenissen City Festival
04-08-2012 Dranouter (B) - Festival
03-10-2012 Nijmegen (NL) - Doornroosje
17-10-2012 Breda (NL) - Mezz
18-10-2012 Utrecht (NL) - Tivoli
19-10-2012 Hengelo (NL) - Metropool
20-10-2012 Heusdan (B) - Zolder Muze

 

Artiest info
Website  
 

Label: On the Fiddle
Distr.: Rough Trade

video