B.T.C. - BLACK, TOUSSAINT & CHAPELLIER - BLUES REVUE, LIVE AND MORE - LIVE-CD met Bonus STUDIO-CD

Het trio Neal Black, Nico Wayne Toussaint en Fred Chapellier, alle drie illustere muzikanten, illustreert hier dat muzikale verbondenheid zich niet laat scheiden door landsgrenzen of een oceaan en dat hun bluesinterpretaties perfect verzoenbaar zijn. Zanger/gitarist Neal Black komt van San Antonio, Texas en heeft een stevige reputatie opgebouwd als bluesrocker die via zijn gitaar alle emoties kan uitdrukken. Nico Wayne Toussaint en Fred Chapellier zijn Fransmannen die met mondharmonica en gitaar bewijzen dat ook Europa op bluesgebied meetelt, zowel qua vaardigheden als emotionele intensiteit. Zij demonstreerden dit op internationale podia en evenzo in alle uitgebrachte albums, telkens op het Dixiefrog label. De blueslegendes waarmee zij al samenspeelden variëren van iconen als Hubert Sumlin en Luther Allison tot Otis Clay en Guy Davis.

De Europese tournee van Neal Black lokte dit project uit en het bevlogen clubje haalde er nog de New Yorker Mike Lattrell bij, - die piano en orgel speelt- , en langs Franse zijde: drummer Vincent Daune en bassist Christophe Garreau. Met dergelijke équipe kan het dubbelalbum alleen maar vonken geven. CD 1 is Live opgenomen in ‘L’Orange Bleue’ in Vitry-le-François in Frankrijk en CD 2 in de Fantôme Studios in Baudonvilliers. Dat geeft enig verschil in sfeer maar zeker niet in kwaliteit of inleving. Alle drie protagonisten schreven mee aan de songs en presteren ook knap als zangers. Zij weten zich terdege in te leven in het gedachtegoed en de ritmes van de Afro-Amerikaanse bluescultuur. Er is ook plaats voor een drietal covers en één traditional. De integere wijze waarop Neal Black ‘I’ll Fly Away’ vertolkt is al even passioneel als de oorspronkelijke en oudere versies.

De Live Cd bestrijkt de duur van een concert en biedt afwisseling, al primeert de bluesrock waarin elektrische gitaren, mondharmonica en het Hammond orgel wedijveren in drive en enthousiasme. Daartussen enkele instrumentale nummers zoals het ingetogen ‘Blues For Roy’ van Fred Chapellier, -dat hij aan Roy Buchanan opdraagt-, de harmonicablues ‘Boogie-ing At L’Orange Bleue’ van Toussaint en het fantasievolle naar country neigende ‘Fish Drip Jones’ waarop Mike Lattrell mandoline speelt. In ‘How I Got To Memphis’, cover van Tom T. Hall, zingt Neal Black met veel gevoel, alsof hij het ter plekke zelf ervaart. Chapellier vertolkt twee songs uit zijn ‘Night Work’ album, in 2009 samen met Billy Price opgenomen, zoals het soulvolle ‘When The Lights Came On’. Ook ‘Rodney’s Song’ en vooral het amusante ‘Wella Wella Baby La’ doen je de tijd vergeten net zoals tijdens een avondlijk Live concert.

De zes songs op het studioalbum bieden eveneens afwisseling vermits elkeen zijn eigenheid inbrengt en de drie bluesmannen elkaar de ruimte geven. Vooral Neal Black met zijn zwarte grindstem legt zijn ganse ziel in ‘Blues Follow You Home’, waar Wayne’s harmonica de bluesy feeling nog donker omrandt. In de nostalgische soulblues ‘Sunrise In Prison’ lijkt die harmonica mee te treuren. De andere songs zijn funky, energiek of pure Rock & Roll. Als bonus kan dit tellen. Op beide schijfjes, in verzorgd digipack, toont het triumviraat & Compagnie hun veelzijdigheid in hun geslaagde mix van bluesrock, boogie, soul, jump en roots.

Marcie

Artiest info
   
 

Label: Dixiefrog Records
Distr.: Parsifal (B) Bertus (NL)

video