LE VÉLO VERT - DAGEN VAN DE NACHT

‘Le Vélo Vert’ is geen ecologisch noodlijdend nevenproject van de NMBS maar de naam van een geïnspireerd muziekgezelschap dat al vijf jaar bestaat en succes oogstte op o.m. het Dranouter festival, op Radio 2, in de culturele centra, tijdens parkconcerten en onlangs nog op het stoomschip de ‘Hydrograaf’ tijdens het driedaagse ‘Oostende voor Anker’ evenement. Hun stemmencombinatie hetzij rijkdom aan instrumenten brengt mee dat men hen overal graag ziet komen, vooral op plaatsen waar er gezellig wordt gefeest of waar bevlogen muzikanten en originele singer-songwriters welkom zijn. Theaterman/tekstschrijver Yves Bondue, tevens zanger, en zangeres An-Sofie Noppe uit Watou schrijven en componeren immers zelf hun songs en maken door de keuze van bijhorende instrumenten elke song apart.

Sinds hun debuut ‘Achtbaan naar de Zaligheid’ is het vierkoppig ensemble constant op reis met hun dierbare instrumenten in het busje, hetzij volks of exotisch, waaronder ukelele, tuba en bugel. Yves Bondue speelt accordeon, mondharmonica en piano. Gitarist Rudi Degryse speelt basgitaar en contrabas en percussionist Jan De Smet sluit aan. Deze laatste laat de composities swingen. An-Sofie Noppe zingt met haar heldere frêle stem, speelt gitaar of wisselt af met klarinet en sopraansax. Maar ook Bondue heeft een mooie zangstem en kleurt ‘Bonsai op Hoge Hakken’ met expressionistische warme tinten. De songs komen over als intieme stads- of strandgedichtjes, waarin de tafereeltjes fijntjes werden uitgeschilderd. Er doen ook nog enkele gastmuzikanten mee, zoals o.m. de vermaarde toetsenist Serge Feys, die zijn ‘Monkey Business Studio’ in Oostende ter beschikking stelde. Of Hans Bossuyt, die in het lied ‘t Is Niet Erg’ het liefdesduet met zijn trompet afrondt.

Milde humor, tederheid en een vage nostalgie verschuilen zich in de songlyriek. De melodieën vloeien in elkaar over als in een poëziealbum, lieflijk, jazzy, weemoedig of speels. Op ‘Jezus Met Sushi’ creëren piano en harmonica een bluesy sfeertje. Op ‘Voodoo Op Haar Vacht’ lijken elektrische gitaar en accordeon te wedijveren om het meisje naar zich toe te lokken. In ‘Corona Bij Valavond’ weven pianospel en flügelhorn wat weemoed rond de avondlijke meditatie. En op het wreed wijze ‘De Tweede’ nestelt de trompettist zich tussen de tweezang. Ik hield vooral van de ‘Rode Schoenen’, een poëtische fantasie waarin An-Sofie zich met ukelele begeleidt en van ‘Le Vélo Vert’, een Frans ludiek taalspelletje waarin tuba, alt- en tenorsax met de zanger mee oplopen als in een fantasie van Seurat of Jean-Michel Folon. Het mooie tot de verbeelding sprekend artwerk komt echter van Gotscha. Het album, waarin ook enkele reeds bekende singles opduiken, is in alle opzichten een fraai kunstwerk met de pittige smaak van ‘Tequila & Limoen’.

Marcie

11 jul 2012 - Vlaanderen Feest! Slypskapelle - Dadizele
15 aug 2012 - Festival Olfoest - Eernegem
29 sep 2012 - Concert Razzmatazz - Razzmatazz Podium Oost-Souburg (NL)
27 okt 2012 - CC Forum Wervik

 

 


Artiest info
Website  
   

Label: T & B Music
Distr.: Parsifal