JOHN CLEARY - OCCAPELLA !

Een nieuwe cd van John Cleary zorgt altijd weer voor wat feeststemming bij mij thuis. Dubbel feest zelfs, nu ik merk dat voor deze "Occapella" enkel songs van Allen Toussaint model stonden. Dat wordt een New Orleans party om van te smullen, dat kan ik zo al raden nog voor ik er één noot van gehoord heb. Toussaint is de meester van de New Orleans sound, jazz, blues en cajun elementen vloeien moeiteloos en elegant in mekaar tot een muziekvorm die zo uniek is voor deze prachtige, maar spijtig genoeg zwaar geteisterde stad.

John Cleary, Brits van geboorte en ook daar opgegroeid, maar ondertussen al dertig jaar een volwaardig inwoner van de "Crescent City" en zeker ook een deel van zijn huidige muziekpatrimonium. Hij heeft met Occapella een prachtige synthese gemaakt van Toussaint’s nummers, met enkele voor de hand liggende bekende songs, maar ook heel wat obscuur maar belangrijk materiaal. Zoals gewoonlijk is de aanpak van Cleary heel uniek. Buiten de eerste track "Let's Get Low Down" met niemand minder dan Dr John en Bonnie Raitt als gasten, speelt hij bijvoorbeeld alle instrumenten zelf. Ook zingt hij verrassend veel op deze release, en hij doet dat, zoals steeds, perfect. Hij was zo een grote fan van Toussaint's muziek dat hij zelfs verhuisde naar New Orleans, en nu met deze cd vol met Toussaint-nummers is de cirkel compleet en is definitief een volwaardig lid van de muziekcultuur van NOLA met deze 6de cd.

Naar goede gewoonte zijn "The Absolute Monster Gentlemen" weer van de partij, dat betekent Big D, Jellybean en Cornell Williams, maar ditmaal niet als muzikanten, maar als zangers. En ander die hem vokaal bijstaat is New Orleans legende en vroegere werkgever Walter Wolfman Washington, die op het van Lee Dorsey bekende "Everything I Do Gonh Be Funky" meezingt. Op "Poor Boy Gotta Move" zitten reggae en dub effecten verwerkt, maar toch blijft de sfeer van New Orleans volop aanwezig. "Occapella" de naam zegt het al, is volledig accapella, waarbij Cleary de volledige percussie, de bassen en de rest met zijn stem tot leven wekt. Prachtig! Het overbekende "Southern Nights", zowat het lijflied van Toussaint krijgt een prachtige ingetogen bewerking, die het nummer een geheel nieuwe sfeer bezorgt. Tot slot nog even het grappige en zeer aparte "Popcorn Pop Pop" vermelden, dat eens te meer bewijst dat Cleary niet zomaar vlug een Toussaint tribute op de markt wou gooien, maar er wel degelijk een eigen stempel op drukt.

Voor deze prachtige cd, gevuld met funk, soul en zoveel ander lekkers kan ik moeilijk mijn enthousiasme onder stoelen of banken steken. Als fan van New Orleans muziek en van zeker van Cleary heb ik van elke seconde genoten en zal ik dat nog lang blijven doen. Voor hen die niet zo bekend zijn met deze stad en zijn aparte muziek, en voor wie ook Cleary nieuw is, zal deze Occapella zonder twijfel een aangename en verrassende ontdekkingstocht worden. Moest je er nog aan twijfelen....ja, dit is een absolute aanrader...Eentje voor hoog in mijn jaarlijstje!

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: FHQ. Records

video